Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni status

Simpozij liječnika ginekologa: Tražimo da se fetus zaštiti kao pacijent

fetus beba
Foto: Thinkstock
1/2
11.04.2016.
u 14:38

Prijedlozi ginekologa bit će upućeni Ministarstvu zdravlja, a cilj im je uređivanje prava i obveza u ginekologiji i porodništvu

Definiranje pravnog statusa fetusa i njegovih prava te omogućavanje primaljama da samostalno vode fiziološke porode – zaključci su liječnika ginekologa nakon proteklog simpozija Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda u kojem su sudjelovali i pravnici te predstavnici pacijenata.

Ti će prijedlozi biti pravno formulirani i upućeni nadležnom Ministarstvu zdravlja tijekom sljedećih desetak dana, a cilj im je uređivanje prava i obveza u ginekologiji i porodništvu kao liječničkoj specijalnosti s najviše tužbi. Prvi gore navedeni zaključak odnosi se na bitnu zakonsku izmjenu koja, među ostalim, potvrđuje da je struka jasno poručila kako se pri porodu brinu o – dva pacijenta. Zakonski, međutim, tomu nije tako jer zakon ne poznaje fetus odnosno nerođeno dijete kao pravni subjekt. Problem u kliničkoj praksi nastaje kada se majka poziva na svoje pravo pacijenta i pritom svjesno ili nesvjesno uskraćuje pravo na medicinsku intervenciju u korist nerođenog, pojašnjava ovakav prijedlog prim. dr. sc. Vladimir Blagaić i opisuje na primjeru iz osobnog profesionalnog iskustva koje ga je, kaže, potreslo kao liječnika, ali i čovjeka te oca.

Potresno iskustvo

– Pacijentica s patološkom trudnoćom odbila je predložene nužne za njezin plod medicinske intervencije, kao i predloženi carski rez te je na taj način naškodila djetetu koje je po zakašnjelom porodu porođeno ozbiljno zdravstveno oštećeno. Danas od njezine odluke ne trpi samo njezino dijete nego i obitelj te cjelokupno društvo. Dakle, koja prava je imao taj mali pacijent? On je Nepitani. Struka je napravila sve u postojećim zakonskim okvirima, poštujući majčinska zakonska prava kao pacijenta koja su prevladala odgovarajući klinički postupak. Po sadašnjem pravnom tumačenju majka nije imala zakonske obaveze prema nerođenom, već samo moralne – opisuje ovaj liječnik zagrebačke KB Sveti Duh koji je ujedno idejni organizator i voditelj simpozija. U tom konkretnom slučaju dr. Blagaić pojašnjava da bi promjena pravnog okvira omogućila u izvanrednim medicinskim stanjima intervenciju u interesu zaštite ploda. Isto tako zaštitilo bi se, kaže, i zdravstveno osoblje od dodatnog stresa zbog nemogućnosti da se napravi sve neophodno u interesu očuvanja života djeteta i majke.

Autonomija primaljama

Drugi prijedlog koji su liječnici definirali i koji prema zakonodavcu uskoro ide u formi prijedloga sudjelovale su i primalje za koje se traži autonomija. U praksi to znači da uredne trudnoće i porode mogu i trebaju primalje voditi samostalno. – U mojoj bolnici imam četiri boksa, šest kreveta u predrađaonici i tri primalje u smjeni. A standard bi trebao biti da u svakom boksu uz svaku ženu bude jedna primalja. Primalja može, i to je naš prijedlog, dovršiti trudnoće urednih nalaza, poroditi ženu, upisati u protokol, napisati otpusno pismo – opisuje dr. Blagaić.

>>Čileanka (90) nosila fetus u maternici najmanje 50 godina

>>Fetus živio dva dana nakon pobačaja

Komentara 17

MA
Maja28
16:48 11.04.2016.

Pitam one koji odobravaju abortus u ojem oni trenutku smatraju da čovje postaje čovje? Trenutkom začeća, u nekom momentu trudnoče ili rođenjem? DNK analizom abortirane bebe ustanovilo se da je to tivo tkivo čovjeka. Dakle, što je ili tko jee to? ja znam. Čovjek je od začeća čovjek samo mu dajte priliku živjeti.

MA
Maja28
16:43 11.04.2016.

Zapravo treba raditi na prevenciji a ne kada se dogodi trudnoća ubojstvo relativizirati svojim pravima koja doista postoje ali ne na štetu druge osobe, u slučaju trudnoće svoje bebe.

KA
kažemja
16:33 11.04.2016.

Podržavam ovu inicijativu! Apsolutno se ne slažem sa ženama koje kažu ; mogu raditi sa svojim tijelom što hoću" . Da. možeš sa svojim ali u tebi je još jedno tijelo koje bez obzira na veličinu ima pravo na živott i tu mu ga NEMAŠ pravo uskratiti osim u nekim zaista iznimnim slučajevima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije