Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINANTNI

Rafa – Nole: To je rivalstvo!

Novak Đoković, Rafael Nadal
Foto: Reuters (Ilustracija)
12.11.2013.
u 21:11

Rivalstvo je to koje je obilježilo 2013. (primjerice, osvojili su osam od devet turnira iz kategorije Masters 1000), sučelili su se u finalu čak četiri turnira (i još dva puta u polufinalu), a i omjer pobjeda i poraza je, barem ove godine, izjednačen: 3-3.

Godina i nije mogla završiti drugačije nego njihovim finalnim obračunom na završnom Mastersu (6:3, 6:4 za Đokovića). Finale turnira u Londonu i simbolično je potvrdio njihovu nesumnjivu dominaciju u 2013. godini. Rafael Nadal i Novak Đoković daleko su ispred ostalih pratitelja i po broju osvojenih turnira (Nadal 10, Đoković 7, Murray 4) i po broju bodova (Nadal 13.030, Đoković 12.110, Ferrer 5800).

Jedan drugoga čine boljim

I počasti su nekako ravnopravno podijeljene: Đokoviću je pripao završni turnir, ali Nadal će godinu završiti na prvom mjestu. Rivalstvo je to koje je obilježilo 2013. (primjerice, osvojili su osam od devet turnira iz kategorije Masters 1000), sučelili su se u finalu čak četiri turnira (i još dva puta u polufinalu), a i omjer pobjeda i poraza je, barem ove godine, izjednačen: 3-3 (ukupno Španjolac vodi sa 22-17).

– Mi smo tu negdje, u našim mečevima detalji odlučuju. Igrački gledano, razlika je mala pa presuđuju smirenost i psihička stabilnost. Mislim da će se i Rafa složiti s tim: mi jedan drugoga činimo boljim – istaknuo je Đoković iza kojega je velika serija od 22 pobjede u nizu i četiri osvojena turnira zaredom.

Novaka sad očekuje finale Davisova kupa s Češkom u Beogradu, a potom možda i ženidba s dugogodišnjom djevojkom Jelenom Ristić.

– Otkad sam zaprosio Jelenu, nisam izgubio nijedan meč. Morat ću se ubrzo oženiti ako želim nastaviti pobjednički niz – rekao je dobro raspoloženi Đoković.

Nakon poraza u finalu US Opena (dakako od Nadala) Novak je postigao dvije pobjede u Davisovu kupu, potom se zaručio Jelenom i dodao još 20 vezanih pobjeda.

Španjolac je bio svoje bitke. Godina je bila drugačija od prijašnjih...

Murray prvi izazivač?

– Bila je to najemotivnija sezona za mene – ocijenio je 2013. Nadal.

Kako ne bi bila! Bio je to jedan od najvećih povrataka u povijesti. Rafa se nakon sedam mjeseci izbivanja zbog ozljede koljena, vratio u veljači u čileanskom Vina del Maru i odmah stigao do finala (poraz od Horacija Zeballosa koji je Argentinca učinio planetarno poznatim), a potom je u osam sljedećih turnira osvojio čak sedam (među njima i Roland Garros). Nakon toga, a posebno nakon osvojenog US Opena mnogi su požurili ustvrditi: Rafa je najveći tenisač svih vremena! Možda i bude iako u ovom trenutku po broju Grand Slam naslova prednjači Federer sa 17, Nadal ih ima 13.

Utrka između Španjolca i Srbina najveće je rivalstvo današnjice, no ne želimo vjerovati da će (samo) tako biti i ubuduće. Svjetski tenis ima što ponuditi i izvan tog dueta. Andy Murray posustao je samo zbog ozljede leđa (zbog čega ne igra još od umaške pobjede u Davisovu kupu), Juan Martin del Potro s vremena na vrijeme iznenadi i Nadala i Đokovića, a ne treba otpisivati ni radišnog Ferrera ili elegantnog Federera.

Raduju i dobri rezultati koji su mu donijeli visoki plasman (11. mjesto) Kanađanina crnogorskih korijena Miloša Raonića, kojega vodi i trenira naš Ivan Ljubičić. Ivaniševićev Marin Čilić je 37., a Krajanov Marcos Baghdatis 85. Ne smije se zaboraviti ni Rus Karen Hačanov kojega vodi Vedran Martić. Sa 17 godina stigao je do 442. mjesta na ATP listi.

Kad su naši u pitanju, o međugorskom lavu Ivanu Dodigu suvišno je trošiti riječi; dobro je da se nakon bolesti vratio Ivo Karlović, a nakon suspenzije Marin Čilić. No sutrašnjica nam ne bila onako vedra da nemamo najboljeg juniora svijeta Bornu Ćorića koji će u četvrtak napuniti 17 godina. U 2013. godini već je napravio više od planiranoga (trenutačno je 396.), sljedeće bi mogao bljesnuti punim sjajem.

>> Serena pogodila više asova od Nadala, Đokovića i Federera
>> Đoković pobijedio Nadala i osvojio završni Masters!

Ključne riječi

Komentara 1

GE
generalsaosnovnom
17:59 13.11.2013.

Slika sama govori ko je najbolji a to je onaj koji drži peharom a ne onaj koji nosi poslužavnik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije