Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dopinška lista

Elegantni medvjedi prokazali i Nadala: Ja? Nisam ništa kriv

Rafael Nadal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
22.09.2016.
u 08:10

– Ne odobravamo akcije hakera, ali one ipak otkrivaju da sportaši koji nastupaju na Igrama i izgledaju potpuno zdravo uzimaju zabranjene lijekove koji im daju prednost u natjecanjima – kazao je i Vladimir Putin.

Elegantni medvjedi, kako je ime ruskoj hakerskoj skupini, ponovo su zagrizli, na internet su pustili novi “kontingent” tajnih medicinskih kartona dopingiranih sportaša. Najzvučnije ime, nakon sestara Williams, na novom, četvrtom popisu (a bit će ih očito još) ono je – Rafaela Nadala.

Šefovi sve znali, ali šutili

Zabavljaju se anonimni Rusi, objave na Twitteru sliku veselog sportaša, recimo danske plivačice Jeanette Ottesen kako ljubi medalju iz Rija, a onda uz fotografiju i – presliku dokumenta s rezultatima dopinškog testa s Olimpijskih igara. Provalili su u dokumente Svjetske antidopinške agencije (WADA) i sad ih svako malo objavljuju. Cilj im je dokazati kako je WADA prikrivala da sportaši uzimaju doping. Štoviše, Rusi objavljuju i podatke o ruskim dopingiranim sportašima, ne samo onima sa Zapada...

– Ne odobravamo akcije hakera, ali one ipak otkrivaju da sportaši koji nastupaju na Igrama i izgledaju potpuno zdravo uzimaju zabranjene lijekove koji im daju prednost u natjecanjima – kazao je i Vladimir Putin.

Da skratimo priču, rupe su postojale u sustavu i neki su ih spremno iskoristili. OK, neka probaju ako se žele kockati, riječ je o njihovu tijelu i karijeri, ali problem na koji ruski hakeri žele upozoriti jest da je krovna svjetska agencija za sve to – znala. I šutjela.

Kako je stvar funkcionirala?

– Doktore, dajte se tu samo kratko potpišite... – tako su neki sportaši dolazili do dragocjenog papirića koji im je dopuštao uzimanje dopinga, i to za najveća svjetska natjecanja poput Olimpijskih igara.

Sportaš dobije “šaru” od doktora. Odnese papir u krovnu organizaciju, na primjer nacionalnu antidopinšku agenciju ili, recimo, u Fifu, Fibu..., a oni kažu:

– OK, može.

Negdje bi tu odluku donijela komisija, a negdje samo jedan pojedinac pa je bilo prostora za “uspjeh”.

A kad bi sportaš i bio pozitivan na dopinškoj kontroli, izvukao bi iz fascikla papir i pokazao ga. I sve čisto. Odnosno nije čisto, ali opravdano od šefova, onih najviših. U slučaju da, ne daj Bože, neki doktor ne bi dopustio, odnosno propisao željeni doping, sportaš bi otišao nekom drugom. Nadal je, eto, u tom društvu.

– Hakeri? Sramota je da objavljuju privatne podatke, lijekove... Meni je već dosadno čitati sve što se piše. Gledajte, kad zatražiš lijek zbog terapije i dobiješ ga, nisi učinio ništa zabranjeno – brani se sad Nadal, čovjek koji je osvojio 14 Grand Slam turnira, pa dodaje:

Sarkozyeva ministrica

– Nikad nisam činio ništa kako bih poboljšao svoje mogućnosti, već sam uzimao samo ono što su mi liječnici preporučili kako bih zaliječio bolno koljeno – drži se priče kralj zemljanih terena. Ima još jedna zanimljivost u njegovu slučaju. Nadal je nedavno objavio da će tužiti francusku ministricu sporta Roselyne Bachelot, inače članicu vlade Nicolasa Sarkozyja, koja ga je optužila da je 2012. propustio sedam mjeseci sezone jer je “očito bio pozitivan na dopinškom testu”. Ljutio se Nadal, a sad dokumenti pokazuju da je dopušteni doping koristio baš 2012. godine, dakle na Igrama s kojih se povukao. Zbog ozljede koljena. Eto, neki poput ministrice ipak nisu šutjeli. Posljedice? To je pravo pitanje, zasad bez odgovora...

Komentara 1

DH
dalibor.hren
12:31 25.09.2016.

Svi vrhunski su "problematični." Jako su izdržljivi, a za oporavak im treba samo nekoliko sati. Tko to, osim stručnjaka za zabranjena sredstva, može objasniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije