Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESRETNI ŠUKER:

Već dugo nisam bio ovako uzbuđen jer svoj put sam počeo od nule!

Davor Šuker
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
25.03.2015.
u 12:28

Za Šukera je osobno lobirao i šef Uefe Platini

Hrvatska prvi put ima ministra u europskoj nogometnoj vladi! Predsjednik HNS-a Davor Šuker izabran je u Izvršni odbor Uefe već u prvom krugu glasovanja na kongresu Uefe u Beču! Dobio je 34 glasa, čak šest više od potrebnih 28 (apsolutna većina od 54 zastupnika)!

Uz Šukera su u tom prvom krugu fotelju u IO Uefe izborili još Fernando Gomes (Portugal, 48 glasova), Sandor Csanyi (Mađarska), Angel Maria Villar Llona (Španjolska) i Peter Gillieron (Švicarska, svi po 42 glasa), te Grigorij Surkis (Ukrajina, 41 glas), dok je u drugom krugu, s 20 glasova (jednostavna većina glasova), mandat obnovio Bugarin Borislav Mihajlov...

Dobio čak 34 glasa

– Hvala svima koji su pomogli u lobiranju, hvala svima koji su mi dali glas – bila je prva reakcija presretnog Davora Šukera, kojem su čestitali svi nazočni u dvorani bečkog sajma na Prateru.

Ruku mu je stisnuo i predsjednik Fife Sepp Blatter, kao i skorašnji Blatterov protukandidat u izboru za predsjednika Fife (29. svibnja), bivša portugalska zvijezda Luis Figo:

– Sjajna je stvar da je veliki nogometaš izabran u nogometnu vladu – rekao je Figo, a Šukera je zagrlio i legendarni poljski nogometaš Zbigniew Boniek. Kad je došao do daha, Šuker je nastavio:

– Impresioniran sam, već dugo nisam bio tako uzbuđen. Ovo će mi svakako biti poticaj za daljnji rad. Počeo sam od nule u svom novom putu, uvidio sam da nije lako raditi u administraciji, ali podatak da sam dobio čak 34 glasa govori o velikom povjerenju koje uživam u Uefi, kao i to da moj rad nešto vrijedi. Ovo je velika stvar za hrvatski nogomet – rekao je Šuker.

Jeste li očekivali da ćete biti izabrani već u 1. krugu?

– Kad sam rekao da sam dobro lobirao, da sam obišao mnoge ljude, ne samo u regiji, doista sam vjerovao u uspjeh! Jer, svakome sam prišao iskreno, uvidjeli su zastupnici da me zanima nogometni probitak i da nisam ništa govorio s figom u džepu, nego da sam bio iskren do bola.

Možete li ovaj trenutak usporediti s nekim detaljem iz igračke karijere?

Glasovali sami za sebe

– Mogu! Sve me podsjetilo na ono izvođenje 11-erca protiv Rumunjske u osmini finala SP-a u Francuskoj, na ponovljeno izvođenje, kad sam mjerio puls pritiskom žile na vratu, da bih vratio koncentraciju! Srećom, zabio sam gol, a da sam promašio, i danas bi mi ljudi u Hrvatskoj na ulici vikali "Hajde, odi doma, treniraj izvođenje penala"! Tako bi bilo i sad da nisam ušao od prve u Izvršni odbor Uefe – rekao je Šuker.

Inače, nakon prvoga kruga glasovanja, predsjednik Srpskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić rekao nam je:

- Ne brinite se, Šuker prolazi u prvom krugu! Ne samo zbog glasova iz regije, uz sebe ima gotovo cijelu zapadnu Europu (Španjolska, Njemačka, Francuska, Engleska...) – rekao je Karadžić.

Budući da znamo da su jedan čvrsti blok činili, kao i uvijek, Skandinavci, da su Rusi i njihovi istočni "sateliti" bili na svojoj strani, očito je, eto, da je malo lobiranja za Šukera odradio i predsjednik Uefe Michel Platini, s kojim Šuker od prvoga dana izvrsno surađuje. Spomenimo da su kandidati pri glasovanju mogli dati i sebi glas. Naravno da Šuker nije bio veći katolik od pape, nije propustio tu priliku i stavio je križić kraj svoga imena. Kao i njegovi protukandidati...

>> Davor Šuker oglasio se nakon ulaska u Izvršni odbor Uefe, evo što je rekao

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije