Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIZAJNERSKE BEBE

Moralna dvojba: GMO djeca

beba
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.07.2014.
u 22:40

Britanska vlada podržala je zakon o medicinskom stvaranju embrija – roditelji mogu birati i spol djeteta

Britanska vlada podržala je zakon o kontroverznom medicinskom postupak stvaranja embrija s genima troje roditelja kako bi se izbjeglo rađanje djeteta s nekom od tzv. mitohondrijskih bolesti, pedesetak teških i neizlječivih bolesti koje u prosjeku pogađaju jedno od 6500 djece.

No primjena je puno šira pa je novi zakon izazvao optužbe dijela znanstvene javnosti uperene protiv vlade, u kojima je prozivaju da “mijenja, odnosno zamagljuje, definiciju genski modificiranih organizama”, kako bi kontroverzni zakon bio prihvatljiviji javnosti, ali i upozoravaju na opasnost manipulacije. Znanstvenici ističu da bi se tim postupkom moglo stvarati tzv. dizajnerske bebe, odnosno da bi roditelji mogli birati neke osobine, od spola do boje očiju.

Mitohondrijske se bolesti prenose s majke na dijete zbog defekata na mitohondrijskom DNK. Oko 99,8 posto DNK nalazi se u jezgri stanice, dok se 37 gena nalazi u mitohondrijima.

Riječ je o organelama zrnasta oblika koje služe kao stanični energetski pogon, a svaki je čovjek nositelj majčinog mitohondrijskog DNK. Embriji s troje roditelja stvoreni su umjetnom oplodnjom tako da su znanstvenici koristili jajašce jedne žene, spermu njezina partnera i mitohondrije druge žene.

Tijekom medicinskog postupka jajašce potencijalne majke koja nosi defektne mitohondrije oplođuje se spermom njezina partnera. Zatim se jezgra iz tog oplođenog jajašca prebacuje u jajnu stanicu darivateljice koja ima zdrave mitohondrije.

>> 'Borit ću se protiv GMO-a i pogubne politike multinacionalnih kompanija'

Komentara 1

CR
crocro
07:20 30.07.2014.

Svako zadiranje čovjeka u prirodu i prirodne procese, ozbiljno se narušava statika opstanka čovjeka. To je slično kao i lijek, popijete lijek , on otkloni jednu tegobu, a kakve su nuspojave i da li šteti drugim vitalnim organima, da li se o tome vodi računa. Čovjek je ozbiljno narušio statiku prirodnih procesa planeta Zemlje. Nikada kao danas priroda se nije tako ponašala prema čovjeku. Sve je bilo umjerenije a danas su ekstremne pojave, bjesne oluje koje čupaju stabla, nose krovove, ubijaju ljude, tuča uništava poljoprivredne kulture a UV zračenje divlja. Atmosfera se i dalje nekontroliramno zagađuje bez odgovornosti i kažnjavanja, stvaraju se staklenički plinovi, ozonske rupe ne zacjeljuju već se proširuju. Da li je čovjek mogao utjecati na planet Zemlju? Mogao je. Kako je mogao utjecati na pogoršanje, tako je mogao utjecati da do pogoršanja ne dođe. Sada opet zadiru u prirodu s GMO djecom - genetski modificirani organizam, tako će se zvati dijete. Pa će određivati spol djeteta. Samo će mo se zadržati na spolu djeteta. Što ako 70% parova želi muško dijete. Već ste narušili statiku prirode a dalje neću isticati. Točno je da nauka može i korisno djelovati i donijeti neka poboljšanja, ali da bi ste nekome dali, nekome morate uzeti. Životni vijek čovjeka se zna i on se kontinuiranom kvalitetom života polako produljuje prirodnim putem. Možda će za 150 godina prosječni životni vijek čovjeka biti 100 godina ili čak više. No, to treba ostaviti prirodi. Bolesti su uvijek bile i uvijek će biti, nikada se neće moći iskorijeniti. Ako iskorijenite neku bolest uplitanjem u prirodu, zar misle da neće doći neke nove bolesti? Čak i ovi zahvati mogu dovesti do nuspojava ili novih bolesti. Ja sam zato da se primjenjuje tehnologija za napredak čovječanstva, samo ako ne narušava prirodne procese koji mogu na kraju štetno djelovati za ljudsku, biljnu i životinjsku vrstu. Mi nismo stvorili prirodu, priroda je stvorila nas, zato neka ne budu veći katolici od Pape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije