Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bio je jako brz'

Amerikanci tek sada priznali studiju: Iznad Papue Nove Gvineje eksplodirao je meteor, evo što su znanstvenici otkrili

Ilustracija
Srecko Niketic/PIXSELL
12.04.2022.
u 13:54

Siraj i koautor Avi Loeb bili su inspirirani nakon otkrića međuzvjezdanog objekta 'Oumuamua 2017. godine te su odlučili 'pročešljati' NASA-inu bazu podataka koja sadrži sve udare meteora.

Objekt iz drugog zvjezdanog sustava srušio se 2014. godine na Zemlju, potvrdilo je to Svemirsko zapovjedništvo Sjedinjenih Država (USSC) u nedavno dopisu koji su objavili.

Meteor se zapalio i eksplodirao iznad Papue Nove Gvineje te je, kako znanstvenici vjeruju, moguće da su dijelovi pali u more. Znanstvenici se sada nadaju da bi se možda na dnu mora mogli pronaći fragmenti meteora, no mala je vjerojatnost da se pronađu ostaci budući da su vjerojatno pali u različite dijelove oceana te im je teško ući u trag.

- Bio bi to veliki pothvat, ali potražit ćemo ga iznimno duboko - rekao je Amir Siraj koji je vodio to istraživanje. Kazao je kako je godinama čekao recenziranje i objavljivanje studije.

- Oduševljava me samo razmišljanje o činjenici da imamo međuzvjezdani materijal koji je pao na Zemlju i znamo gdje se nalazi - rekao je za Vice Siraj, direktor studija međuzvjezdanih objekata na Harvardovom projektu Galileo.

Kazao je i kako je ta činjenica dovoljno snažna da se porazgovara sa svjetskim stručnjacima za oceanske ekspedicije kako bi došli do ostataka meteora. Prema studiji 'Discovery of a Meteor of Interstellar Origin' iz 2019. godine stoji kako se radi o manjem nebeskom tijelu koje je 8. siječnja 2014. godine ušao u našu atmosferu i izgorio blizu otoka Manus

Siraj i koautor Avi Loeb bili su inspirirani nakon otkrića međuzvjezdanog objekta Oumuamua 2017. godine te su odlučili 'pročešljati' NASA-inu bazu podataka koja sadrži sve udare meteora. Tamo je zabilježeno gotovo 1000 udara, no vatrena lopta koja je zabilježena 8. siječnja 2014. privukla im je pažnju zbog brzine veće od 130.000 milja na sat. 

- Bio je jako brz pa sam pomislio da bi to mogao biti međuzvjezdani meteor - rekao je Siraj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije