Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje katolika

Vjernici o obitelji imaju različito mišljenje od onoga što kaže Crkva

crkva
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
09.02.2014.
u 13:54

Istraživanje među katolicima u Europi, Aziji, Africi, Južnoj Americi i SAD-u otkrilo da su vjernici protiv službene crkvene doktrine i stavova o mnogim pitanjima, poput pobačaja, rastave braka, kontracepcije... Rezultati bi trebali zabrinuti Vatikan - pišu talijanski mediji

Katolički vjernici imaju drugačije mišljenje od nauka Crkve o obitelji, odnosno o pobačaju, rastavi, kontracepciji. Vjernici su protiv službene crkvene doktrine, zaključuje talijanski list Repubblica na osnovu rezultata istraživanja provedenog u katoličkim zemljama Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike i u SAD-u. I imaju suprotno mišljenje od crkvenog nauka ne samo u pitanjima vezanima za obitelj, već i glede celibata i zaređivanja žena za svećenike.  

Istraživanje je provela međunarodna ustanova za ispitivanje javnog mnijenja Bendixen&Amandi (koja je svoje usluge pružala Ujedinjenim narodima, Svjetskoj banci, Bijeloj kući...) po narudžbi glavne televizijske postaje SAD-a na španjolskom jeziku, Univision News. Rezultat koji pokazuje kako vjernici imaju suprotno mišljenje od temeljnog crkvenog nauka trebali bi zabrinuti Vatikan, drži list Repubblica.  Zapravo samo u jednom pitanju su u suglasju sa Crkvom, odnosno protive se, osim u SAD-u i Španjolskoj, brakovima gej osoba.

Istraživanje ustanove B&A potvrdilo je i veliku privrženost papi Franji, odnosno čak 80 posto ispitanih podupire Jorgea Marija Bergoglija izabranog za papu prije gotovo godinu dana, na konklavi 13. ožujka  2013. Rejting pape Franje je visok, a samo 5% ispitanih izražava nezadovoljstvo njegovim djelovanjem.

U prosincu prošle godine papa Franjo je uputio upitnik svim biskupijama svijeta vezan uz obitelj, a odgovori na koji bi trebali biti temeljom izvanrednog skupa biskupske sinode u listopadu ove godine. Prema pisanju katoličke novinske agencije Sir (Servizio Informazione Religiosa) odgovori na pitanja o stanju obitelji u pojedinim državama, o homoseksualnosti, rastavi braka itd. pokazuju „otvoreniju Crkvu“ od one kakvom ju vidi Vatikan. Spominje se kako je belgijska crkva posebno otvorena prema homoseksualcima i rastavljenim osobama, a njemačka drži kako je crkveno držanje prema tim osobama čak „diskriminantno, neopravdano i okrutno“.  

Istraživanje je provedeno u 12 zemalja Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike i Europe među 12.000 vjernika. Za Europsu su bile izabrane Francuska, Španjolska, Poljska i Italija.
List Repubblica prenosi odgovore koje su dali talijanski vjernici. Na pitanje kako ocjenjujete rad pape Franje čak 74% je odgovorio „izvrsno“, a 25% „dobro“, dok je samo 1% odgovorio „osrednje“, a 0% „loše“.

Na pitanje jeste li za crkvenu politiku prema kojoj rastavljena i ponovno oženjena osobe ne smije primiti pričest, čak 79% ispitanih se protivi takvu crkevnu držanju, a samo 16% ga podržava. Na pitanje trebaju li se i svećeniti ženiti, čak 57% talijanskih vjernika odgovara „da“, a samo 38% „ne“. Čak 59% ispitanih je za zaređivanje žena u svećenike, a 35% se protivi ženama svećenicama. Glede pobačaja 68% ispitanih drži kako treba biti dozvoljen u određenim slučajevima ako je, na primjer, život trudnice ugrožen, njih 15% drži kako bi pobačaj trebao biti dopušten u svim slučajevima, dakle bez nekog ograničenja, a samo 13% se protivi zakonu kojim se dopušta pobačaj. Upotrebu kontracepcije podupire čak 84% ispitanih, a samo ih je 12% protiv. Talijanski vjernici se protive homoseksualnim brakovima, njih 66% je protiv, a samo 30% je za brakove gay osoba.

Tko su bile ispitane osobe u Italiji? Njih 65% izjavljuje kako jednom tjedno ili najmanje dva puta mjesečno odlazi na mise, a 34% ih izjavljuje kako odlaze u crkve samo na Božić.
Istraživanje je naručila tv-postaja Univision News, a u partnershipstvu s tri dnevnika, Washington Post, El Pais i Repubblica, koji ga danas objavljuje.

Komentara 21

DU
Deleted user
08:56 10.02.2014.

"Ne boj se stado malo". I još: "Ali tko ustraje do kraja, bit će spašen". To su Isusove riječi. Uzalud sve ako oni koji se smatraju kršćanima ne čitaju Sveto Pismo. Jučer smo u Crkvama slušali Isusove riječi; "Vi ste sol zemlje" i "Vi ste svjetlost svijeta". Ali što ako sol obljutavi i ako se svjetlo skriva ? Što znaći milijarda kršćana ? Što znaći deklarirati se rimokatolikom, ili pravoslavcom, ili protestantom, ili baptistom, ili Jehovinim svjedokom, ili neznam kako, a onda ne slijediti nauk Crkve, ne čitati Sv. Pismo i ne biti primjer, nego tjerati po svojem i uzimati sve onako kako voda donese i kako nam se učini prikladnim u datom momentu ? Što vrijedi ako zrno padne na put, pa ga se pogazi, ili u trnje koje ga uguši ? To je sve skupa veliko ništa. Ali tko ustraje do kraja, bit će spašen govori Isus. I zato kršćanski vjernici čitajte Bibliju, pogotovo Novi zavjet, i bit ćete mudriji, imat ćete osvijetljen put pred sobom, i neće vam mutiti um kojekakve statistike, brojna stanja, lažna deklarativnost, moderni društveni trendovi hedonizma, medijska naklapanja, ni kultura smrti i zatiranja života. Tko ima uši neka čuje !

Avatar fijolica
fijolica
22:27 09.02.2014.

E, jesu se odmah našli glavni tumači Biblije koji u crkvu ne primirišu čak valjda ni za Božić! A di bi se još od njih usudili očekivati da čitaju Sveto Pismo ili Katekizam? Ili da mole - kajgod, kaj će njima to!Tu uključujem i one anketirane koji su izjavili da na misu dođu samo na Božić,pa čak i one koji na misu dođu jednom mjesečno (valjda da si malo umire savjest). Jakih li vjernika! No, Isus je rekao: puno je zvanih, malo odabranih.

SI
silentium
15:54 09.02.2014.

haha opet vecernjak pogoduje ateistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije