Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA AKCIJA U BIH

Uhićen vođa vehabija Bilal Bosnić i još 15 mudžahedina

uhićenje
Foto: Dejan Moconja, SIPA
1/9
03.09.2014.
u 19:22

Bosnić: Vjerujemo da će jednoga dana cijeli svijet biti islamski, pa čak i Vatikan

“Vjerujemo da će jednoga dana cijeli svijet biti islamska država. Naš je cilj da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme”, riječi su Bilala Bosnića, vehabijskog vođe i žestokog propovjednika vehabizma iz Bužima, kojeg su danas u zoru zajedno s još 15 istomišljenika u obiteljskim kućama uhitili pripadnici SIPA-e. U kodnoj akciji zvanoj “Damask”, koja je mjesecima pripremana u strogoj tajnosti, uz spomenutog Bosnića na više lokacija u BiH uhićeni su: Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić, Senad Hukić, Jasmin Jašarević, Abdulah Hasanović, Enes Mešić, Sedin Huseinović, Ibro Delić, Safet Brkić, Mirza Kapić, Muhamed Džerahović, Hamdo Fojnica, Emin Hodžić i Adem Karamuja.

Pronađeno mnogo oružja

Među uhićenim islamskim fundamentalistima, kod kojih je pronađena veća količina oružja, eksplozivnog i propagandnog materijala, treba izdvojiti ime Hamde Fojnice, široj javnosti poznatijeg pripadnika vehabijske zajednice iz Gornje Maoče i oca Emraha Fojnice koji je nedavno u Iraku izveo samoubilački napad. On je “mučeničku smrt” svog sina javno pohvalio. Svi uhićeni sumnjiče se da su financirali terorističke aktivnosti, javno poticali na terorističke aktivnosti, vrbovali pripadnike vehabijske zajednice iz BiH i regije radi terorističkih aktivnosti, organizirali terorističke skupine koje su slane na ratišta u Siriji i Iraku, kojih su se neki pripadnici pridružili zloglasnoj grupaciji ISIL koja je svijet zgrozila brutalnim ubojstvima vojnih zarobljenika i civila. Kako je priopćeno iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e), uhićeni se dovode u vezu s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak te sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, gdje su se borili na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su ISIS, ISIL, Jabhat al Nusra i druge. Za policijske akcije u Gornjoj Maoči, sjedištu najveće vehabijske zajednice u regiji, u kojoj je uhićen Eduard Durguti zvani Muaz, došlo je do međusobnog fizičkog obračuna pripadnika vehabijskog pokreta, što znači da i među njima ne vlada potpuno jedinstvo kad je riječ o davanju potpore radikalnoj islamskoj skupini u Iraku i Siriji ISIL-u.

Prema neslužbenim informacijama, zbog aktivnosti uhićenih osoba, ali i još nekih pomagača koji će u istrazi biti otkriveni, iz Bosne i Hercegovine je u rat u Siriji i Iraku prebačeno više od 150 državljana.

Zanimljive su reakcije rodbine i prijatelja uhićenih koje prenosi vehabijski portal “Vijesti ummeta”, koji najnoviju akciju SIPA-e naziva napadom na Bošnjake i “spinom te medijskim cirkusom koji može imati za posljedicu narušavanje prava uhićenih kao i interesa muslimana”. Reagirao je i Elvir Muratović, brat uhićenog Emira Muratovića zvanog Hamza, ističući “da mu je brat uhićen samo zbog islama”.

Ovo je tek početak

SIPA je privela i Ibrahima Delića u selu Gornja Bočinja koji se nedavno javno hvalio kako je ratovao u Siriji. Njegovi prijatelji tvrde da se Ibrahim borio i na strani Armije Bosne i Hercegovine te je nekoliko puta ranjavan i gotovo je nepokretan. Cijelu akciju u kojoj je sudjelovalo više od 200 specijalaca koordinirao je ravnatelj SIPA-e Goran Zubac. Sve aktivnosti na razotkrivanju i uhićenju pripadnika radikalnog islamističkog pokreta na 17 lokacija provodile su se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva BiH, a akcija je izvedena u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), MUP-a Republike Srpske, policije distrikta Brčko, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Unsko-sanske županije i MUP-a Županije Sarajevo. Ova akcija po ocjeni prof. dr. Vlade Azinovića s odsjeka za sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu dio je šire međunarodne akcije čiji je cilj zaustaviti terorističku prijetnju kakvu danas predstavljaju organizacije poput Islamske države (IS).

Uhićenima će biti određen istražni pritvor, a potom će biti podignute optužnice. Akcija nije gotova i idućih dana čekaju se nova uhićenja radikalnih islamista na prostoru Bosne i Hercegovine.

>>Vođa vehabija iz BiH poručio: Idite ratovati za ISIL u Siriju i Irak!

>>Vehabije u BiH regrutiraju mlade: Dođite u džihad u Siriju!

Komentara 142

DU
Deleted user
08:59 03.09.2014.

Stipe je Sejfudin i zato mu smeta biskup Košić. Koje su razlike izmedju biskupa i vehabija to bi ti morao dokazati na Sudu. Koliko znam vehabije se zalazu za istrebljenje "nevjernika", a nevjernici su svi oni koji nisu radikalni islamisti. Otiamaju djevojcice, zene i djecake drugih vjeroispovijesti i od njih prave sexualno roblje. Bestijalnim ritualnim ubijanjem vrsu smaknuca zarobljenih. ................................................................................................................. Zna li netko osim ovog Sejfudina je li nesto slicno ucinio i biskup Košić ?! ................................................................................................................ Prije par godina su isto tako u BiH napravili teatralnu raciju a na kraju nikom nista. I ovaj put ce biti isto. Sarajevu treba uvesti ebolanske vize sve dok ne prizna prava ugnjetenim Hrvatima u BiH koje majorizira, zatim se ne odrekne i ne unisti vehabije, i na kraju odrekne velicanja visestoljetnog otomanskov genocida i okupatora. Amen

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:27 03.09.2014.

Naše sigurnosne službe bi trebale obratiti pažnju na te vehabije u B i H....Oni su u stanju svašta napraviti i na teritoriju RH...granica se lako prijeđe...

SA
samograd
11:14 03.09.2014.

u srbiji i bosni ovih bradatih nakaza ima za u hvatati koliko hoćeš ,naši jjugoslaveni o tome šute . bitno je da oni vide ustaške zmije na svakom koraku , a niti jedan nije u zatvoru ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije