Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćelija ISIL-a u Tunisu

Uhićen nećak berlinskog napadača Anisa Amrija! Otkrio je način na koji je 'neometano' razgovarao sa stricem

Anis Amri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.12.2016.
u 14:52

U priopćenju ministarstva ističe se da je Amrijev nećak priznao da je pristaša terorističke organizacije Islamska država.

Tuniske vlasti uhitile su nećaka napadača sa božićnog sajma iz Berlina Anisa Amrija i još dvojicu muškaraca, piše BBC

Tunisko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da su trojica muškaraca, starih između18 i 27 godina, bili pripadnici takozvane Islamske države te su zadržani u pritvoru. 

Nećak napadača iz Berlina Anisa Amrija priznao je da je sa stricem komunicirao preko aplikacije za razgovore Telegram. Komunicirali su šifriranim porukama kako bi izbjegli nadzor sigurnosnih službi. 

Ćelija u kojoj je bio nećak Anisa Amrija djelovala je na području Tunisa. U priopćenju ministarstva ističe se da je Amrijev nećak priznao da je pristaša terorističke organizacije Islamska država.  24-godišnji Amri je u napadu kamionom usmrtio 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu. Jučer su ga blizu Milana u pucnjavi ubili talijanski policajci. 

Njemačka odbacuje kritike na račun propusta u istrazi o Amriju

Njemački ministar unutarnjih poslova odbacio je optužbe da su vlasti "traljavo" provele istragu o Anisu Amriju, Tunišaninu za kojeg se vjeruje da je izvršio teroristički napad u Berlinu, i ne priznaje da su nadležna tijela propustila provesti mjere koje bi ga spriječile da napusti zemlju. "Bilo bi neprilično reći da su sigurnosne službe podbacile, ali mi ćemo, naravno, pomno analizirati cijeli slučaj i podnijeti o tome izvješće", kazao je Thomas de Maiziere.

Amri, 24-godišnjak koji je bio predmet istrage o povezanosti s terorizmom dok je kao azilant živio u Njemačkoj, ubijen je u petak u Milanu nakon što je ranio jednog policajca u rame tijekom rutinske policijske kontrole. Činjenica da je Amri, za kojeg se vjeruje da se s 25-tonskim tegljačem zabio u slavljenike na Božićnom sajmu u središtu Berlina i usmrtio 12, a ranio 48 ljudi, tako lako pobjegao iz Njemačke u Francusku, a potom u Italiju, izazvala je dodatne kritike na račun rada sigurnosnih službi.

Sada se stotine njemačkih istražitelja bavi propustima u istrazi o Amriju i nastoji utvrditi kako je nakon napada tako lako "šmugnuo", prešao dio Njemačke, Francusku i stigao u Italiju. Također nastoje utvrditi da li je imao sudionike ili mrežu suradnika koji su mu pomogli u bijegu. Bijes njemačke javnosti izazvalo je otkriće da su Amrija, radikalnog islamista i kriminalca dugo pratile protuterorističke obavještajne službe zbog sumnje da je planirao napad te vrste. Kritičari upozoravaju i na dva dana zakašnjenja vlasti da objave tjeralicu za osumnjičenim, kao i na činjenicu da je on kao odbijeni tražitelj azila trebao davno biti deportiran.

Među berlinskim žrtvama i državljani Češke, Ukrajine, Italije, Izraela i Poljske

Među 12 žrtava terorističkog napada kamionom u Berlinu je sedam Nijemaca kao i državljani Italije, Češke, Ukrajine, Izraela i Poljske, objavila je u subotu njemačka Savezna kriminalistička policija.

Glasnogovornica BKA rekla je da među ubijenima u napadu nije bilo djece dodajući kako ne može dati daljnje pojedinosti o žrtvama zbog zaštite privatnosti.

Njemačke vlasti rekle su da su neki od ozlijeđenih u po život opasnom stanju u berlinskim bolnicama.

>>Osumnjičenik za napad u Berlinu ubijen u Milanu: Evo što je na snimci poručio muslimanima diljem svijeta!

>>Podbačaj tajnih službi: BND dvaput presreo Amrijev razgovor s džihadistima ISIL-a, ali nisu poduzeli ništa

Komentara 15

LJ
LJU39
15:25 24.12.2016.

nesmijem nista rec vecernji ce mi ponovo izbrisat komentar protiv komunjara i terorista se nesmije pricat..osjecaju se ugrozeno

DU
Deleted user
17:52 24.12.2016.

Ako nisu posao odradili traljavo, onda su šlampavo! Ali današnjim vodećim državama svijeta trebaju ovakvi događaji da još više mogu kontrolirati svoje građane.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
18:10 24.12.2016.

PUTINOVA vojska u Njemackoj su Srpski i Grcki radikali potpomognuti Turcima koji zive u Grckoj imaju Grcke putovnice , Putin ih moze uvik po potrebi upotrijebit protiv Njemacke saznaju nasi presretaci ljudskih UMOVA...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije