Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što nakon mađarskog zida

U Subotici porasla prodaja škara za žicu

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
27.08.2015.
u 19:15

Ograde, poput one koja se završava u Mađarskoj, postoje u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj, no ni one nisu spriječile dotok izbjeglica

Izbjeglice iz Sirije, Iraka, Afganistana... koji su sada na Balkanu, dosad su preživjeli rat, progone, granatiranja, putovanje bez vode i hrane, krijumčare ljudi, pljačke, napade suzavcima, korumpirane policajce raznih država. Njihovi rođaci preplovili su Mediteran na luftmadracu... I njih bi, nadomak cilju, trebala zaustaviti ograda od bodljikave žice uzduž granice Mađarske i Srbije? Kao da im je to prvi zid koji su preskočili, pitaju se poznavatelji migracija.

Ograde, poput one koja se završava u Mađarskoj, postoje u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj, no ni one nisu spriječile dotok izbjeglica.Migrantski tokovi vrlo su nestabilni i prilagodljivi – mijenjaju se u trenutku, kako se otvori koja mogućnost. Zasad sve ostaje na pretpostavkama: moguće je da će dio njih zid skrenuti prema Hrvatskoj, no teže je preplivati Dunav nego preskočiti zid. Mekana točka ostaje zelena granica u Baranji jer cilj im je domoći se što prije schengenskog prostora. Druga je mogućnost da se pojača pritisak na postojeću migrantsku rutu koja iz Grčke vodi u Bugarsku, a Hrvatska ostane izvan fokusa. Zasad je, kažu nam, u Subotici naglo porasla prodaja – škara za žicu.     

>> Pogledajte kako je mađarska policija izbjeglice smirivala suzavcem

Komentara 12

SL
sladjanabjelicic
20:03 27.08.2015.

Koja medijska orkestrirana manipulacija u realizaciji pomno planiranog projekta ( antihrihcanskog centra ) kolonizacije Evrope, stim da je sledeca etapa doseljavanje par miliona kineza ( kakav ce tada da smisle zvanican izgovor ) tako da ce evropski narodi uskoro postati podcinjena manjina sa tendencijom izumiranja . Da li postoji jos bilo kakva drustvena snaga koja moze ovo zlo spreciti ?

ZI
zimerman
21:42 27.08.2015.

Po ovom novinarskom clanku ove izbijeglice ispadose nepobijedivi I nezaustavljeni heroji . Ako su bas Tako hrabri I odlucni trebalI su ostat u svojim drzavama I sami sebi izborit slobodu a ne pokupit prije I otic na teret Evropskim kriscanima .

GO
goran2hr
21:06 27.08.2015.

Prepreka koja nije branjena nije prepreka. Pouka Hrvatima, naša ograda mora biti nešto viša od mađarske, te svakako od betona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije