Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUSTILI SU

Turskoj su odškrinuli vrata Europske unije

turska (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.10.2013.
u 22:00

Započeli su pregovore iste noći kad i Hrvatska, ali su nakon stanke od tri godine jučer otvorili novo poglavlje

Nakon trogodišnje stanke u pregovorima o pristupanju EU, Turska može nastaviti s otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja, odlučili su jučer ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Luksemburgu.

Odluka predstavlja velik pomak u odnosima Turske i EU, a donesena je nakon što su Njemačka i Nizozemska promijenile protivljenje koje su imale zbog nasilnog razbijanja prosvjeda turskih građana prije nekoliko mjeseci. Odluku o otvaranju novog poglavlja u pregovorima s Turskom podržala je i Hrvatska koja je počela pregovore s EU u isto vrijeme kad i Turska, krajem 2005. Stav koji je prevladao među zemljama članicama EU je da treba otvoriti novo poglavlje s Turskom jer to može pomoći demokratskim reformama u zemlji za koju i dalje mnogi u Europi vjeruju da pod premijerom Erdoganom plovi prema autoritarnom režimu.

Premijer kritizira Uniju

Europska komisija je prošloga tjedna u izvješću o napretku Turske kritizirala tursku policiju zbog upotrebe sile u borbi protiv provjednika te pozvala tursku vladu da pojača nadzor nad policijom i provede opsežne istrage o policijskom nasilju. U izvješće o napretku Bruxelles je pozdravio najavu novih turskih zakona koji idu prema decentralizaciji i mogli bi pomoći pronalasku mirnog rješenja Ankare s Kurdima. Pregovaračko poglavlje 22., čije je otvaranje jučer odobreno, tiče se upravo regionalne politike.

– Nedavni događaji u Turskoj naglašavaju važnost involviranosti EU. Unija mora ostati mjerilo reformi u Turskoj – rekao je povjerenik za proširenje EU Štefan Füle.

Turski ministar europskih poslova Egemen Bagis je upozorio da Ankara ne želi više imati umjetne prepreke iz Bruxellesa.

– Nadamo se da će turski odnosi s EU postati uredniji i da ćemo svjedočiti vremenu u kojem će biti uklonjene nelogične, nepotrebne i besmislene političke prepreke – poručio je ministar Bagis jučer iz Ankare.

Premijer Recep Tayyip Erdogan jučer je u govoru pred zastupnicima svoje stranke u parlamentu kritizirao EU rekavši da je “iznimno velikodušna u kritiziranju zemalja kandidata”.

Od svibnja, nakon izbijanja prosvjeda u Turskoj koje je turska policija silom prekinula, odnosi između Turske i EU bili su u vrlo lošoj fazi, a premijer Erdogan opisivao je EU kao zajednicu koja se raspada i bilježi gospodarski pad. Svoju zemlju je, s druge strane, opisivao kao rastuću regionalnu i gospodarsku silu. Ankara je slala Bruxellesu poruku da Turska ne treba EU koliko EU treba Tursku. Turski pregovori o pristupanju EU od početka idu vrlo sporo zbog činjenice da jedna članica EU, Cipar, nema diplomatske odnose s Turskom i da to pitanje može blokirati mnoga poglavlja u pregovorima.

Drugi razlog sporosti turskih pregovora je stav mnogih Europljana koji Tursku ne vide dijelom Starog kontinenta, a kamoli dijelom Unije. Takav stav građana pretvorio se u politički stav i u Francuskoj i u Njemačkoj.

Hrvatska dala pristanak

– Nije svaki dan da države članice otvaraju poglavlje u pregovorima s Turskom. Kao što se sjećamo, Turska je započela pregovore u istoj noći kad i mi, između 3. i 4. listopada 2005. Mi smo postali članica EU a Turci nisu otvorili još ni trećinu poglavlja. Ali danas smo dali pristanak na otvaranje poglavlja 22 – rekla je hrvatska ministrica Vesna Pusić nakon sastanka Vijeća za opće poslove EU.

>> Merkel promijenila mišljenje, zeleno svjetlo za Turke u EU

>> Pregovarač iz Ankare: Turska vjerojatno nikad neće u EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije