Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predrasude članica

Pregovarač iz Ankare: Turska vjerojatno nikad neće u EU

turska
Reuters/PIXSELL
23.09.2013.
u 12:11

Umjesto političkog ujedinjenja, ministar europskih integracija Egemen Bagis vjerojatnijim drži ekonomsko, odnosno poseban pristup tržištu EU po uzoru na ono koje je ostvareno između EU i Norveške

Turska vjerojatno nikada neće ući u Europsku uniju zbog stavova koje prejudiciraju postojeće članice, kazao je u Ankari glavi pregovarač te zemlje za ulazak u EU. Time je, ističe Reuters, prvi put neki dužnosnik na visokoj razini priznao da dugogodišnji pregovori možda neće uspjeti.

Umjesto političkog ujedinjenja, ministar europskih integracija Egemen Bagis vjerojatnijim drži ekonomsko, odnosno poseban pristup tržištu EU po uzoru na ono koje je ostvareno između EU i Norveške, naveo je Telegraphu.

Bagis je istaknuo da Turskoj nije bilo lako suočiti se s (ne)realnošću vlastitih težnji oko ulaska u Uniju te gubitkom kandidature za olimpijske igre. Pokazuju to i statistike pa je tako ove godine samo 44 posto Turaka poduprlo težnje za ulazak u Uniju dok je 2004. isto željelo njih 73 posto.

S druge strane, Njemačka i Francuska uvijek su nevoljko gledale na potencijalni ulazak velike muslimanske zemlje u Uniju. Pokazala je to i izjava njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea koji je otvoreno u srpnju izrekao kako Turska nije dio Europe.

>>Horor u Turskoj: U sukobima s policijom ozlijeđeno tisuću ljudi

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije