Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUN S POLITIČKIM PROTIVNICIMA

Turski vojni atašei zatražili azil u Hrvatskoj nakon propalog puča

09.06.2016., Zagreb - Veleposlanstvo republike Turske, veleposlanik Ahmet Tuta.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
23.11.2016.
u 07:07

Tuta je povučen s mjesta veleposlanika jer je bio čovjek od povjerenja bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua, s kojim je Erdogan ušao u obračun

Ne znam kome i čemu treba takva senzacija. Ono što mogu reći jest da sam 26. kolovoza otišao u rezidenciju tadašnjeg turskog veleposlanika Ahmeda Tute i pozdravio se s njim i njegovom obitelji s obzirom na to da su za sutradan, 27. kolovoza, imali aviokarte za povratak u Tursku, kazao je za Večernji list Goran Beus Richembergh, predsjednik Udruge hrvatsko-turskog prijateljstva i zastupnik HNS-a u hrvatskom Saboru.

– Sve je bilo okej. Dogodila se normalna procedura povlačenja veleposlanika iz jedne zemlje. Istina je da im je bilo žao jer su se na pola mandata morali vratiti u Tursku. Zahvalio sam se gospodinu Tuti i njegovoj supruzi Mini Tuti na suradnji i poželio im sretan put – naglasio je Goran Beus Richembergh ističući kako se gospodin Tuta službeno oprostio i od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kao i od ministarstva vanjskih poslova.

Beusove riječi potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svom priopćenju u kojem, među ostalim, stoji kako su “u slučaju Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj, prema Diplomatskom protokolu uredno notificirani dolasci i odlasci s dužnosti pojedinih članova Misije” te za detalje uputilo na veleposlanstvo Turske.

Izvori iz ministarstva vanjskih poslova Turske u Ankari kazali su nam kako je gospodin Ahmet Tuta povučen s mjesta veleposlanika zato što nije prijavio kako je prije 25 godina završio Gülenovu školu u Turskoj iako je to po zakonu, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, morao.

Isto tako, prema njihovim riječima, gospodin Tuta više nije na funkciji u državnim službama te živi svoj život i nije uhićen, kako to pišu neki hrvatski mediji. Iz diplomatskih izvora u Hrvatskoj koji su bili u dobrim odnosima s obitelji Tuta, ali žele ostati anonimni, dobili smo informaciju kako su se 10. rujna čuli s njima telefonski za njihova boravka u Izmiru.

Isto tako, prema izvorima iz ministarstva vanjskih poslova Turske, Bekir Alpula, kojeg su u hrvatskim medijima spominjali kao nestalog turskog atašea za kulturu u Zagrebu, on nikada nije bio ataše za kulturu u Hrvatskoj jer se ataše za kulturu nalazi u Beogradu.

No, za razliku od Tute, dvojica turskih vojnih atašea koji su se, u vrijeme pokušaja vojnog udara, nalazili u Hrvatskoj na poligonu u Rakitju surađujući u sklopu NATO-a, zatražili su politički azil u Hrvatskoj te su se odbili vratiti u Tursku zbog straha od uhićenja. Prema informacijama kojima raspolaže ministarstvo vanjskih poslova Turske, oni se još uvijek nalaze u Hrvatskoj. 

>> Turska i EU: Je li došao kraj puta?

Komentara 18

LE
LeandroZG
08:57 23.11.2016.

S kojm se imenom i prezimenom rodi Goran Beus Richembergh?

Avatar toxic alien
toxic alien
08:35 23.11.2016.

Ha, ha, ha..., "povučen s mjesta veleposlanika zato što nije prijavio kako je prije 25 godina završio Gülenovu školu"! U strahu su velike oci, a u sultana jos vece! Sve mi se cini da ce sultan jednog skorog dana zavrsiti kao Ceausescu...

KT
Kralj Tomislav
07:46 23.11.2016.

Postajemo moderna Maria Theresa, jučer pametovanje o Ukrajini, pa ovo sa turskom, samo još fali da postanemo hot-spot za mlade afgance....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije