Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
53 uvjeta za vize

Turska ima tri dana da se potpuno prilagodi EU

merkel turska
Foto: Reuters/PIXSELL
30.04.2016.
u 22:20

Smanjenje kriterija za uvođenje bezviznog režima Turskoj neće dopustiti Francuska, a vrlo vjerojatno ni Njemačka

Ako želi da joj Europska unija uvede bezvizni režim i omogući njezinim građanima lakše i jednostavnije putovanje diljem EU, Turska bi do srijede 4. svibnja trebala donijeti 53 izmjene cijelog niza zakonskih regulativa i propisa (ispunili su 19 od 72 uvjeta), a o nekima od njih, prema turskom ustavu, treba glasati i parlament. Drugim riječima, pred Turskom je nemoguća misija.

Nemoguća misija

Nije tu riječ o kozmetičkim ili proceduralnim izmjenama, nego o izmjenama i prilagodbama vrlo bitnih zakonskih odredbi, pa čak i o donošenju potpuno novih dokumenata. Ankara bi do srijede tako trebala i, među ostalim, osnovati posebne udarne grupe za borbu protiv korupcije, potpisati i ratificirati protokole o ekstradiciji, zakone o zaštiti djece i mladih, zakone o sprečavanju pranja novca... Turska bi, također do srijede, trebala provesti i mjere na terenu kako bi se zaustavio priljev u zemlju iz visokorizičnih država, trebala bi potpisati i ugovor o suradnji s Europolom... Jednom riječju, ono što bi Turska trebala izvesti do ponedjeljka ne može se učiniti u sljedeća tri mjeseca, a kamoli u sljedeća tri dana.

Paradoksalno je to što je ova situacija sada teža za Europsku uniju. Naime, uvođenje bezviznog režima jedan je od glavnih uvjeta Turske za zaustavljanje priljeva imigranata u Europu.

“Vizna kočnica”

Sada Europska komisija ima dvije mogućnosti. Ili će “zažmiriti” na kriterije i mimo njih Turskoj odobriti bezvizni režim čime će si pogaziti kredibilitet. Ili će pak odbiti bezvizni režim i time ponovno pokrenuti veliki val imigranata prema Grčkoj. Teško je reći koje je rješenje tu lošije.

Ipak, vrlo je izvjesno kako će Francuska prije svih, ali i Njemačka, koje najavljuju “viznu kočnicu”, blokirati usvajanje bezviznog režima Turskoj.

>> Broj turskih turista kod nas raste, a Hrvati više i ne pitaju za Tursku

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stomugromova
08:00 01.05.2016.

80 milijuna Turaka,koji bi dobili dozvolu da bauljaju po Europi,Ništa od toga.

Avatar mason
mason
22:51 30.04.2016.

Nikako bezvizni rezim za Turke Muslimane. I oni ce navaliti na lazni zapadni azil.Kad su uveli bezvizni rezim za pravoslavne Turke(prije par godina)pola milijuna ih navalilo na truli zapad na azil.

TE
texas
23:20 30.04.2016.

uh evo sve se potipaju kolko žure da to ispune. ha ha!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije