Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAJANJE DIVOVA

Trump: Spriječit ću nastanak medijskog monopolista!

Donald Trump
Foto: Reuters
24.10.2016.
u 00:15

Telekomunikacijska kompanija AT&T najavila kupnju medijske grupacije Time Warner, i to za 86 milijardi dolara

Američki telekomunikacijski gigant AT&T objavio je da će za 86 milijardi dolara kupiti medijsku grupaciju Time Warner. Ako regulatori odobre ovu transakciju, bit će to jedan od najvrednijih poslova sklopljenih tijekom 2016. godine. No za to je još potrebno odobrenje regulatora. Ako do spajanja dođe, AT&T će svoju golemu mrežu za distribuciju sadržaja ujediniti s filmskom produkcijom studija Warner Brothers i s kabelskim televizijskim kanalima CNN i HBO.

Iako vodstvo AT&T-a sve ovo vidi kako savršenu kombinaciju, s time se ne slažu baš svi, pa ni republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, koji je kazao da će to spajanje spriječiti ako postane predsjednik Sjedinjenih Država. On tvrdi da je upravo ovo izvrstan primjer strukture moći u medijima koja je potpuno usmjerena protiv njega i njegovih birača, ali i protiv američke demokracije. Naglasio je kako smatra da bi spajanjem ovih dviju grupacija previše moći završilo u rukama premalog broja ljudi.

Mogući i ustupci

Iako se AT&T nada da će vijest o spajanju ovih dviju kompanije moći objaviti prije današnjeg otvaranja američkih burzi, to mora odobriti regulatorno tijelo koje se bavi suzbijanjem monopola. No Randall Stephenson, koji je i direktori i šef upravnog odbora AT&T-a, izrazio je nadu da tu neće biti problema i prepreka. Ako se nešto takvo pojavi, naglasio je da je kompanija kojoj je na čelu spremna napraviti i neke ustupke. No neki kritičari ovoga velikog spajanja kažu da im se ovo nimalo ne sviđa jer će se u jednom centru koncentrirati previše medijske moći, što je mišljenje koje se djelomično poklapa s onim Trumpovim.

Novi val preuzimanja

Nakon najave ove velike medijske transakcije, porasla je vrijednost dionica drugih medijskih tvrtki popu Netflixa, Discoveryja i CBS-a. To se dogodilo isključivo zato što su investitori počeli špekulirati da bi spajanje AT&T-a i Time Warnera moglo pokrenuti val preuzimanja i spajanja medijskih kompanija i onih koje nude tehnološku podršku za distribuciju sadržaja. Najavljeno je da bi proces spajanja ovih dviju kompanija mogao započeti krajem ove godine i potrajati sve do kraja 2017. godine. Ako se spoje, ukupna vrijednost nove grupacije bit će više od 300 milijardi dolara, čime će ona postati jedna od vodećih na svijetu.     

>> Silicijska dolina ujedinjena protiv Donalda Trumpa

 

Komentara 13

LD
lopov drpiga
05:58 24.10.2016.

Trump je u pravu,a ova medijska hajka u predsjedničkoj kampanji je bez presedana, gdje mediji u prvi plan ističu ono što je trump radio ili rekao u muškoj svlačionici prije 20 godina, a zanemariju Hilarina kriminalna dijela, to što je tajnica najgorem predsedniku, ili na kraju krajeva njenog muža koji je radio gore stvari o Trumpa

UN
unbekant
05:57 24.10.2016.

Kralj

DU
Deleted user
21:48 24.10.2016.

time warner ne postoji pod tim imenom od pocetka mjeseca. novo ime kompaniji je spectrum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije