Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Economist:

'Za Srbe i Hrvate Ukrajina je repriza njihovog sukoba iz devedesetih'

Ukrajina
Foto: ilustracija
17.04.2015.
u 12:41

The Economist zaključuje kako je zanimljivo da većinu boraca s Balkana - izuzmemo li religiju - ujedinjuje protivljenje liberalizmu i Zapadu

Za Srbe i Hrvate rat u Ukrajini je avantura i križarski pohod, ali i repriza njihovog sukoba iz devedesetih, piše ugledni The Economist primjećujući kako se balkanski ratnici odlaze boriti na vruća ratišta u svijetu. Srbi su stali na stranu proruskih pobunjenika, a Hrvati na stranu Ukrajinaca, dok su Albanci, Bošnjaci i muslimani iz Sandžaka otišli u borbu u Irak i Siriju.

- Svi šire svoje poruke na internetu i šalju si pozdrave. Prošli mjesec dva Hrvata likovala su na YouTubeu poručivši svojim srpskim "prijateljima": "Nadamo se da ćemo vas uskoro vidjeti!" - piše The Economist.

Poljski stručnjak Kacper Rekawek kaže kako u Ukrajini osim Rusa ipak ima relativno malo stranaca - po njegovoj procjeni stotinjak Srba i oko 25 Hrvata. U Siriji i Iraku stranih boraca ima puno više. Procjenjuje se da je riječ o 330 Bošnjaka, 90 Albanaca, 70 Srba i 12 Makedonaca. The Economist zaključuje kako je zanimljivo da većinu boraca s Balkana - izuzmemo li religiju -  ujedinjuje protivljenje liberalizmu i Zapadu.

>> Bivši vođa BBB-a u ukrajinskom ratu: Ovo je borba za bijelu europsku rasu

>> 'Srpski husari' u Ukrajini veličaju Mladića: 'Naši neprijatelji Hrvati na drugoj su strani'

Komentara 60

MU
MujoMaleš
13:10 17.04.2015.

Nikakava sličnost osim što je rat! Njima vani odgovara da smo sa srbima stalno u konflikt, već su pre prozirni! FUJ

Avatar zagondzija
zagondzija
14:07 17.04.2015.

Otisli potomci da obidju grobove predaka,nadam se da ce ostati tamo kao pretci....

BF
brkonja fra brkati
12:59 17.04.2015.

Pozivam sve da daju doprinosu borbe protiv ovog zla: http://www.vecernji.hr/hrvatska/nevladine-organizacije-protiv-ttip-a-i-ceta-e-pred-saborom-1000893__________________P.S.Protiv tog zla se moramo boriti zajedno, udruženi i svim sredstvima.Ne treba nam američki neoliberalni korporativni fašizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije