Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemaju rješenje

Neočekivani udar na Grčku: ECB neće više prihvaćati grčke obveznice

Alexis Tsipras Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
05.02.2015.
u 07:25

Europska središnja banka (ECB) u srijedu je odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove

Europska središnja banka (ECB) u srijedu je odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove, čime je na grčku središnju banku prebacila teret financiranja grčkih banaka i izolirala Grčku, javljaju svjetski mediji.

ECB je priopćio kako je odluka donesena jer nemaju uspješno rješenje za grčki dug od 240 milijardi eura.

Grčka središnja banka morat će osigurati desetke milijardi eura hitnih zajmova, a ova neočekivana odluka došla je jer smatraju da je nova grčka vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći uvjetovanog reformama.

Odluka stupa na snagu 11. veljače, a objavljena je samo nekoliko sati nakon sastanka grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa s predsjednikom ECB-a Marijom Draghijem koji je ustvrdio da će ECB "učiniti sve što je potrebno" kako bi pomogao državama članicama kao što je Grčka. Ipak, to se nije dogodilo.

Vlada Aleksisa Tsiprasa najavila je da će u roku od mjesec dana pripremiti prijedlog izmjena dužničkog sporazuma sa svojim međunarodnim partnerima, a da do tada neće uzimati nove kredite pomoći.

>> 'Ja sam ministar financija bankrotirale države'

Ključne riječi

Komentara 66

IV
ivan.vidaspunta
07:58 05.02.2015.

Dada, gotovo sa veselo. Komunističke parole su prošlost drugovi iz Grčke. Dobili ste više nego dovoljno rabata, i sad na šlajku.

BA
balic
08:51 05.02.2015.

Sad ce Tsipras plesat sirtaki kako drugi kazu ,kome trebaju bezvrijedne obveznice..To bi bilo ko da netko kucu pod hipotekom daje kao osiguranje za novu hipoteku:)

DU
Deleted user
08:23 05.02.2015.

Lijevi populizam dobio po prstima. Glavno da kravatu ne nose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije