Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bio je nezasitan

Sve Titove žene: Četiri puta se ženio i imao više ljubavnica

tito
Jurica Galoić/Pixsell
07.03.2013.
u 23:53

Kada se govori o Titovim ženama u oči upada i činjenica da nije imao nikakvih predrasuda. Njegove žene bile su Njemice, Ruskinje, Slovenke, Srpkinje, Hrvatice…

Koliko god danas neki s manje ili više emocija govorili o Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku SFRJ, svaki tekst koji pojašnjava dijelove njegova burnog života već godinama izaziva velik interes. Beogradski dnevni list Blic objavio je tekst u kojem se navode poimence sve Titove žene. Povjesničari i novinari koji su do sada objavili nekoliko knjiga o Titu kažu da se on ženio četiri puta i imao najmanje toliko poznatih ljubavnica.

– Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili dijete Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona poslije nekog vremena vratila u Rusiju, gdje se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu, rekao je za Blic Momčilo Jokić, autor knjige Tajni dosje – Josip Broz.

Brak s Pelagijom Tito je raskinuo u travnju 1936. godine da bi se pola godine poslije, ponovno u Moskvi, oženio se po drugi put i to s Njemicom Johanom Anom Koenig. U tekstu se navodi da se radilo o bivšoj ženi jednoga visokog njemačkog dužnosnika koji je dolaskom na vlast Hitlera bio uhićen i osuđen na 15 godina zatvora. Ona je potom prebačena u Moskvu, gdje je dobila drugo ime, Lucija Bauer, i udala se za Tita preuzimajući njegovo lažno prezime Valter. Prema nekim podacima Tito ubrzo napušta Moskvu, dok je Lucija Bauer strijeljana pod lažnom optužbom da je bila njemački špijun.

Treća njegova supruga bila je Herta Haas, bogata Slovenka židovskog porijekla, koja je za Tita, prema navodima povjesničara, bila i najznačajnija od njegovih žena.

– Upoznali su se u Parizu 1937. godine. Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku s njom, već je “obradio” Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila tajnica. S Hertom se rastao poslije samo četiri godine, a njegova romansa s Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji suradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je tajnik partijske organizacije Vrhovnog štaba morao otići k Titu da ga upozori na to. U međuvremenu Davorjanka se razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude pokopana pokraj njegove rezidencije u Beogradu. Neki podaci govore i da je poslije njene smrti pokušao vratiti bivšu suprugu Hertu Haas koja je ga odbila. Ona je umrla prije otprilike dvije godine u Beogradu, a interesantno je da o svome životu s Titom nikad nije govorila.

Četvrta i zadnja njegova žena bila je Jovanka Budisavljević, poslije Broz, koju je upoznao tijekom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Poslije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.

– Čak se i špekulira da je ona namjerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo povjerenje i utjecala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vrijeme bio je nezasitan. Još tada je zapravo počela njihova “igra”, rekao je Jokić.

Govoreći o Titovim ženama, Jokić kaže da su oduvijek postojale velike kontroverzije oko njega i njegova ljubavnog života. Dodaje i kako je interesantno da su sve njegove žene i ljubavnice imale nekakve veze s poslom te da to, prema njegovu mišljenju, nije slučajno nego da je bilo dio strategije.

– Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale krupne obline, rekao je Jokić. Kada se govori o Titovim ženama u oči upada i činjenica da on nije imao nikakvih predrasuda. Njegove žene bile su Njemice, Ruskinje, Slovenke, Srpkinje, Hrvatice…

>>Pogledajte novogodišnji i ujedno posljednji ples Tita i Jovanke

Komentara 43

OB
-obrisani-
15:10 08.03.2013.

Tito je stvorio generaciju zaduženih i gladnih !

MA
malena27
07:41 08.03.2013.

Licemjer !!!Kako inace nazvati covjeka koji je zagovarao besklasno drusvo,a u kojem se on sam ponasao i imao ovlasti sultana. 25. siječnja 2006. u Strasbourgu parlamentarna skupštine u Vijeća Europe snažno osuđuje zločine komunizma. Zastupnici su osudili zločine. ' ... ' ... Vijeće parlamentarne skupštine Europe danas je osudilo masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

MA
Mario100
08:23 08.03.2013.

Kao i svaki diktator...imao je harem...i živio život po svom!..ljubomoran sam na tebe Tito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije