Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doseljenici

Svaki peti Austrijanac stranog je podrijetla

austrija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.07.2014.
u 14:54

Kurz je istakao kako rezultati pokazuju da je prošle godine osjećaj pripadnosti stranih doseljenika austrijskoj sredini bio u porastu, a zabilježeno je i poboljšanje integracijske klime u zemlji

Gotovo svaki peti Austrijanac, odnosno 19,4 posto austrijskog stanovništva stranog je podrijetla ili kako to političari u ovoj alpskoj zemlji vole reći ima „migrantsku pozadinu“, stoji u Integracijskom izvješću za 2014. godinu, koje je u ponedjeljak u Beču predstavio Sebastian Kurz, austrijski ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove.

Kurz je istakao kako rezultati pokazuju da je prošle godine osjećaj pripadnosti stranih doseljenika austrijskoj sredini bio u porastu, a zabilježeno je i poboljšanje integracijske klime u zemlji.

Oko 49 posto anketiranih je 2014. godine integraciju ocijenilo dobrom ili vrlo dobrom, za razliku od 2010. godine kada je tako mislilo samo njih 31 posto. Integraciju stranaca u Austriji 2010. godine smatralo je „lošom ili vrlo lošom“ čak 69 posto ispitanika, a 2014. njih 51 posto.

Što se tiče osjećaja pripadnosti sredini življenja 2014. godine 70 posto anketiranih je izjavilo da više pripada Austriji nego zemlji podrijetla, dok se je 2010. godine tako osjećalo tek njih 56 posto. Ministarstvo integracije ističe da je među Austrijancima turskog podrijetla postignut vidan napredak na tom području i da se za razliku od 2010. godine kada je 69 posto ispitanika navelo da osjeća pripadnost Turskoj, ove je godine istog osjećaja bilo „tek“ njih 43 posto.  

U Austriji s 8,4 milijuna stanovnika lani je prosječno živjelo oko 1,625 milijuna ljudi stranog podrijetla, od kojih 1,2 milijuna pripada „prvoj generaciji“, rođenoj u inozemstvu. Preostalih oko 428 tisuća osoba je rođeno u Austriji i djeca su stranaca rođenih u inozemstvu („druga generacija“).

Najviše stranaca, njih 57 posto je iz zemalja članica EU-a i zemalja izvan europskog gospodarskog pojasa (EWR). Ukupno je lani  u Austriju došlo 151.300 doseljenika, a iz nje je istovremeno otišlo 96.600 osoba. Kako se ističe u izvješću neto iznos prošlogodišnjih pridošlica iznosi 54.700 osoba. Najbrojniji su bili Nijemci (17.700), Mađari (14.900) i Rumunji (13.500). Slijede Poljaci (7.300) i Slovaci (6.200).

Usprkos poboljšanju integracijske klime austrijsko Stručno vijeće za integraciju upozorava za ozbiljne probleme mladih Austrijanaca s migrantskom pozadinom koji teško dolaze do posla i često prekidaju školovanje.

Predsjednik Vijeća Heinz Fassmann je rekao kako su političari na potezu da pomognu toj skupini mladih da se lakše integrira u austrijsko društvo, predloživši da primjerice dodatno porade da školski razredi budu bolje etnički izmiješani.

Dobri poznavaoci austrijskih (ne)prilika kritiziraju da se ljudima s migracijskom pozadinom često šalje poruka da iako su u Austriji rođeni te završili školu ili fakultet, zapravo ovdje, obzirom na njihove korijene, istinski ne pripadaju. Napominju kako strah od doseljenika kod dijela austrijske populacije dovodi Austriju, koja vapi za visokostručnom radnom snagom iz inozemstva, u kontradiktornu situaciju.

>> Migranti spašavaju EU od bijele kuge, iz zemlje bježe i Hrvati

Ključne riječi

Komentara 2

IS
istri
16:25 28.07.2014.

ima i srba? ili neki dvojezicni krajevi ili regije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije