Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazvao skandal

Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more

Vesna Pusić,Karl Erjavec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
24.04.2015.
u 13:14

Arbitražni sud: Nije objavljen nijedan detalj odluke!

Arbitražni sud u Haagu hitno će istražiti izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je izazvao diplomatsko-pravni skandal kad je otkriveno da je u emisiji TV Velenja 23. ožujka, što nam je potvrđeno s te televizije, kazao da je, "po neslužbenim informacijama", "optimističan kako će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more", što bi značilo da će sud u slučaju teritorijalnog spora Hrvatske i Slovenije odlučiti u korist Ljubljane. Kako se objava odluke arbitraže očekuje tek u lipnju ili u jesen, svojim je izjavama, slažu se naši sugovornici, Erjavec doveo u pitanje vjerodostojnost suda, ali i sebe kao političara.

Hrvatski argumenti

Jučer su u Den Haagu – kad smo pitali odakle Erjavcu te informacije te kako će izjava utjecati na vjerodostojnost odluke i ne potkopava li ta izjava neovisnost i ugled suda – reagirali s čuđenjem i zabrinutošću.

– Odmah ću upozoriti sud na taj slučaj – kazao je Dirk Pulkowski, savjetnik na sudu zadužen za arbitražu Hrvatske i Slovenije.

– Uvjeravam vas da nije objavljen ni datum ni bilo koji detalj odluke – dodao je.

Iz hrvatskog MVP-a pitaju se znači li da Erjavec sugerira da arbitraža ne radi u skladu s pravilima i pušta informacije o ishodu dok postupak još traje. Ipak naglašavaju kako su uvjereni da će odluka biti u skladu s međunarodnim pravom te da su sigurni u hrvatske argumente.

Erjavca su pak reakcije na izjavu dočekale na Brdu kod Kranja gdje, uz ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa, šefove diplomacije Austrije i Italije te europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, ugošćuje šefove diplomacije jugoistočne Europe. Iz njegova su ureda pokušali objasniti da je Erjavčeva puna izjava – koja glasi: "Prema informacijama koje ja imam, a koje su vrlo neformalne, te na osnovi osjećaja koji ima odvjetnička skupina, imamo neki optimizam da će arbitražni sud odrediti kontakt s otvorenim morem" – izvučena iz konteksta.

Ne zna se ni kad će odluka

– Slovenija nema službenih ni neslužbenih informacija sa suda niti zna kada će i kakva biti odluka. Slovenski je interes kontakt s otvorenim morem i Slovenija ga očekuje – kazali su.

Spor na Arbitražnom sudu – u kojem Hrvatska zastupa stajalište da se granica u Savudrijskoj vali treba odrediti od ušća rijeke Dragonje crtom ekvidistance te da izraz "junction" treba tumačiti kao komunikaciju između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda, a slovenska pak da zaljev pripada njoj a da "junction" znači dodir, i koji države stoji oko 10 milijuna eura – trebao bi završiti objavom odluke u lipnju ili na jesen.

No možda je najbolji komentar na cijeli slučaj dao hrvatski akademik i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf.

– Dok presuda ne bude objavljena, sve je u fazi špekulacija, koje ozbiljnim stručnjacima i političarima nisu dopuštene – kazao je Rudolf.

>>Arbitražni sud: Nije objavljen nijedan detalj odluke!

>>Slovenski ministar na sudu traži izlaz na more

Komentara 108

DU
Deleted user
13:39 24.04.2015.

Sjetimo se što je napravio ak. Rudolf - kad je objelodanjeno da Kosor prihvaća arbitražu pod slovenskim nametnutim uvjetima, on je odmah podnio ostavku na dužnost predsjednika komisije RH za razgraničenja i izrekao da ne želi ni pomisliti da njegov unuk danas sutra pomisli da je djed imao nešto s time. Sapienti sat! Kosor, zajedno s desetinama saborskih zastupnika koji su tada bili "za" je napravila neizravan veleizdajnički čin odnosno, da se opet poslužim s izričajem ak. Rudolfa: Mi ne poklanjamo nego dajemo da nam se uzme! I svaka promućurna, domoljubna diplomacija odnosno Vlada bi sada stornirala cijeli taj proces arbitraže jer je idealna izlika tu - zahvaljujući lajavom Erjavcu, ali naši su u službe vascelog regiona, ne Hrvatske i prezimena im zvuče kao sastav CZ iz BG - pa taj film nećete gledati...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:19 24.04.2015.

Slovenci su toliko iskompleksirana nacija, vidjeli smo prilikom ulaska u EU kakve su sve zahtjeve nametali. Bolje bi im bilo da porade na natalitetu pošto zadnji put kad sam bio u Ljubljani sam sreo više Bosanaca nego Slovenaca, jer bi to Bosna mogla dobit izlaz na otvoreno more a ne Slovenija!!! :))

PL
plotto
13:24 24.04.2015.

Jadni Janezi.Oči im poispadale od silne želje za hrvatskim morem.Čak i onaj redikul EU Janez kupio nekakvu maketu brodice pa mašta kako će jedriti po hrvatskom moru kao da je slovensko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije