Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO NATURE

Studija pokazala kako globalno zatopljenje utječe na oblake i njihovo kretanje

oblaci
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13.07.2016.
u 09:51

Studija je također pokazala kako se povećala visina najviših vrhova oblaka.

Reakcija oblaka na zagrijavanje atmosfere bila je jedna od glavnih izvora nesigurnosti u procjeni koliko točno će se svijet zagrijati iz akumulacije stakleničkih plinova.

Neke promjene čak bi poboljšale zagrijavanje, dok bi druge promjene to neutralizirale. Studija, objavljena u časopisu Nature, pokazuje kako su se glavna olujna područja u srednjim geografskim širinama obje hemisfere prebacila prema polovima. Suho područje tako se proširilo na suptropska područj, a studija je također pokazala kako se povećala visina najviših vrhova oblaka.

Takve promjene pojačavaju globalno zagrijavanje: solarno zračenje manje je na visokim geografskim širinama blizu polova. Kako se oblaci pomiču u tom smjeru manje radijacije reflektiraju u svemir. S obzirom na to da su vrhovi oblaka sve viši, količina radijacije koja se ponovno emitira sa površine Zemlje, a koju zaustavljaju oblaci, sve je veća. 

Joel Norris s oceanografskog instituta Scripps smatra da su promjene u oblacima povezane s globalnim zatopljenjem, no Kate Marvel, s NASA-inog instituta za svemirske studije Goddard, upozorava na činjenicu da su se od početka studije dogodile dvije vulkanske erupcije te da su pomaci oblaka konzistentni s onim što se očekuje kod njihovog oporavka nakon velikih vulkanskih erupcija. 

Norris se planira pozabaviti s ovim pitanjem u svojim budućim radovima.

Bjorn Stevens s Max Planck instituta za meteorologiju smatra da je ova studija kora prema boljem razumijevanju kako će se oblaci mijenjati s klimatskim promjenama, no ujedno i pokazuje ograničenja satelitskih snimki te potrebu za boljom dugoročnom opservacijom.

Komentara 1

Avatar SunProject
SunProject
11:24 13.07.2016.

Nema globalnog zagrevanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije