Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Što Hrvatska može naučiti na grčkom slučaju

Naslovnica
Foto: VL
05.05.2015.
u 00:01

Predizborna obećanja, koja su bila glazba za uši mjerama štednje napaćenim Grcima, ali i noćna mora vjerovnika u Europi, pokazala su se kao priča bez pokrića

Pregršt obećanja, dobrih namjera, ali gotovo ništa od njihove realizacije. Tako se u najkraćim crtama može opisati prvih 100 dana vlade Alexisa Tsiprasa i njegove Syrize koju je većina Grka još prije tri mjeseca vidjela kao spasioce države, nacionalnog ponosa, ali i standarda građana.

Predizborna obećanja, koja su bila glazba za uši mjerama štednje napaćenim Grcima, ali i noćna mora vjerovnika u Europi, pokazala su se kao priča bez pokrića. Umjesto radikalnog zaustavljanja mjera štednje koje su prošlim vladama nametnuli kreditori, umjesto znatnog povećanja minimalnih plaća i zamrzavanja dugova, vlada Alexisa Tsiprasa odlučila se ipak za pregovore s Angelom Merkel i predstavnicima u Grčkoj omražene Trojke. Umjesto najavljenog rata s lokalnim oligarsima, vlada je sklopila pakt o nenapadanju. Gotovo sva predizborna obećanja ostala su neispunjena.

Naravno, neka od njih, poput otvaranja 300.000 novih radnih mjesta na kojima će posao naći mladi nezaposleni Grci, nisu se mogla ni ispuniti u tri mjeseca vladavine, ali je simptomatično da pomaka nabolje još nema ni u naznakama. Stanje državnih financija gore je nego ikada, a neizvjesnost je potpuna.

Grci su od početka godine s bankovnih računa povukli 30 milijardi eura, više negoli je povučeno sredinom 2012. godine u jeku financijske krize.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

Foto: VL

Komentara 10

JO
Jole1958
23:02 04.05.2015.

Trebali bi već jednom službeno proglasit bankrot Grčke. Svi znaju da će se on na kraju i dogoditi.

TH
than
00:05 05.05.2015.

Lijepo je ovo citati, kao sto mozemo nauciti. Problem je sto smo mi postali Grcka vec odavno. Grcka ima pomorsku flotu, ima bolju ekonomiju, ima dug... Mi jedino imamo dug...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:40 05.05.2015.

Hrvatsku Grčki slučaj očekuje uskoro, tako da više nema što naučiti nego će doživjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije