Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatra na stadionu

Srbija – to nisu navijači nego paravojne postrojbe

huligani,neredi na utakmici
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.11.2013.
u 07:33

Grobari, navijači Partizana, tijekom “vječitog derbija” protiv Crvene zvezde u subotu su zapalili dio južne tribine na stadionu Marakana, ozlijeđeno je nekoliko osoba

Vlasti u Srbiji sve više imaju nevolje s razularenim navijačima koji ne divljaju samo na tribinama i u blizini stadiona već redovito napadaju manjinske skupine poput Roma ili gej populaciju, političke neistomišljenike, a pale i strana veleposlanstva. U Srbiji su mjere za veću sigurnost na utakmicama predstavljene ljetos na Vijeću za sprečavanje nasilja u sportu i one su uklopljene u Nacionalnu strategiju i akcijski plan za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. No, sve to nije pomoglo jer se nasilje na nogometnim utakmicama nastavlja, o čemu svjedoče i prizori s beogradskog derbija “vječitih rivala” Partizana i Crvene zvezde kada su se potukli navijači pa je utakmica bila prekinuta.

Dileri na tribinama

Srpski mediji pišu da su vođe navijača zapravo sitni dileri i tučnjave na tribinama često nisu “sportski” motivirane nego su dio borbe za prestiž na narkotržištu. Nasilje nije novi pojavni oblik proizašao iz ove utakmice, ono se može vidjeti u svim sferama društvenog života.

– Ključni su čimbenici za povećanje nasilja sociološki i pravni okvir, infrastruktura sportskih objekata, nedostatak profesionalizma i nedefiniranost statusa navijačke skupine zbog čega potpuno treba primijeniti Nacionalnu strategiju i Akcijski plan za njenu implementaciju – kazao je policijski general Milojko Markov, povjerenik za sigurnost u Nogometnom savezu Srbije. Navijački vođe znaju za lošu organizaciju na stadionima i da mogu unijeti sve što požele, od baklji, noževa, sjekira, pištolja... Najčešći način je stavljanje baklji u gaće što osiguranje ne može otkriti običnim pregledom. Manje rizičan način unošenja je veza s redarima.

– Kada se dogovorimo s njima, znamo točno na koji ulaz valja ući i bez problema unesemo sve što nije dozvoljeno. Najsigurnije je unijeti na glavni ulaz, ali za to valja poznavati nekoga iz kluba – kazao je jedan navijač beogradskom Blicu.

U nedjelju će biti krvi

Najmilitantniji među delijama i grobarima, kako sebe nazivaju navijači Zvezde i Partizana, hvale se svojim umijećem unošenja na stadione svega što požele.

– Da nam je trebalo, mogli smo unijeti i top – kazao je jedan “navijač”. Koliko je nasilje na stadionima i izvan njih uzelo maha, govori i sjednica Odbora Skupštine Srbije za obranu i unutarnje poslove na kojoj je rečeno da se navijačke skupine ponašaju kao “paravojne formacije” i huliganstvo je izvan nadzora državnih organa. – Sada se može čuti najava da će u nedjelju na utakmici Rad – Crvena zvezda biti krvi – rekao je član odbora Milovan Drecun.     

Komentara 16

Avatar tamnianđeo-
tamnianđeo-
09:02 07.11.2013.

ja bi sve njih zatvorio na stadion....podjelio im noževe i ostalo hladno oružje....i pustio da se pobiju među sobom

SA
samograd
08:06 07.11.2013.

njima je nasilje način života

ZL
zlako
10:28 07.11.2013.

Zašto ne unose Kalašnjikove na stadion?To bi bila prava predstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije