Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠvicarAC

Socijalisti napali guvernera jer s jakim frankom vodi u recesiju

Thomas Jordan
Foto: Reuters/PIXSELL
28.02.2015.
u 07:30

Švicarski socijaldemokrati zatražit će opsežnu parlamentarnu raspravu o načinu na koji funkcionira središnja banka

Švicarski Socijaldemokratska stranka najavila je da će zatražiti parlamentarnu raspravu o načinu na koji djeluje Švicarska narodna banka, a na meti im je tročlani odbor guvernera za koji mnogi tvrde da radi na svoju ruku i donosi netransparentne odluke.

Odluke bez konzultacija

Socijaldemokrati su raspravu zatražili nakon razgovora s jednim od guvernera tijekom kojega nisu dobili zadovoljavajuće objašnjene zašto je sredinom siječnja došlo do vrtoglavog rasta tečaja franka. Parlamentarci iz te stranke kažu da je apsurdno da ta tri člana odbora guvernera imaju veći utjecaj na sudbinu zemlje i nacije nego vlada. Naglašavaju da je ono što su oni učinili u siječnju nanosi nemjerljivu štetu švicarskom gospodarstvu, čije je glavno tržište EU. Usto, navode kako je sustav upravljanja bankom zastario i nimalo ne odgovara 21. stoljeću. Ekonomski stručnjaci pak kažu da bi ovakvo ponašanje središnje banke moglo stvoriti negostoljubivo okružje koje bi moglo ugroziti gospodarski rast. Oni naglašavaju da je potpuna neovisnost Švicarske narodne banke u ovome trenutku ugrožena i da bi se u idućem razdoblju ta institucija mogla naći pod sve većim pritiskom politike. Političari, a osobito oni iz Socijaldemokratske stranke, smatraju da o monetarnoj politici zemlje treba odlučivati više ljudi, a ne samo trojica. Oni smatraju da banka mora ostati neovisna, ali da ne smije odluke donositi u potpunoj izolaciji bez konzultacija i bez dodira sa stvarnošću, odnosno s gospodarstvom koje itekako osjeća posljedice njihovih odluka.

Otpuštanje radnika

Podaci pokazuju da guverneri nastavljaju s intervencijama na tržištima novca čiji je cilj stabilizirati franak. Tako se u srijedu za jedan euro moglo kupiti 1,077 franaka, dok se sredinom siječnja za euro moglo kupiti samo 0,86 franaka. No podaci također pokazuju da je divljanje franka već načinilo štetu gospodarstvu. Neke tvrtke već su počele otpuštati radnike, a umjesto rasta BDP-a od 1,9 posto za ovu godinu, najnovija predviđanja pokazuju da bi on mogao pasti 0,5 posto, čime bi Švicarska mogla ući u razdoblje blage recesije.

U SAD-u o monetarnoj politici odlučuje 12 ljudi, u Bank of England njih devet, a u Europskoj središnjoj banci 25.

>> Udruga Franak dužnicima: Pošaljte HNB-u Zahtjev za inspekcijski nadzor

Komentara 4

DJ
djurex
09:03 28.02.2015.

Bank of England je privatna banka..kao i americke federalne rezerve..privatne banke od gospode rothchild .. Ako niste znali gospoda imaju "temeljno ljudsko" "pravo" da sami tiskaju novac bez pokrica u zlatu.. Ne znam odkud privatnika koji su uz to i najveci svjetski zlocinci da budu neutralni..jel ovaj clanak bajka???

GV
golub Vaso
11:08 28.02.2015.

ne vladaju izabrani političari, nego bankarske bande

ST
Stolic
10:03 28.02.2015.

Švicarci opet kradu, no nece dugo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije