Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaustavljeni na granici

Izbjeglice iz Dobove vraćaju u Hrvatsku. Slovenija otkazala vlakove iz Hrvatske

Dobova izbjeglice
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/23
17.09.2015.
u 22:59

Slovenske željeznice odlučile prekinuti putnički promet preko Graničnoga prijelaza Dobova.

Iz hotela Porin u zagrebačkim Dugavama u četvrtak kasno poslijepodne počeli su puštati izbjeglice koji već traže svoj put prema Sloveniji i Njemačkoj jer Hrvatsku smatraju samo tranzitnom državom.

Na željeznički granični prijelaz Dobova, na hrvatsko-slovenskoj granici, u večernjim satima stigao je vlak na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana u kojem je bilo 150 izbjeglica, potvrdio je u Dobovi voditelj Odjela za granicu i strance u Policijskoj upravi Novo Mesto, Anton Stubljar. Izbjeglice su se danas registrirale u Zagrebu i potom su kupili karte za vlak i krenuli prema Ljubljani. No, nisu stigli daleko jer su zaustavljeni u Dobovi te će biti vraćeni u Hrvatsku nakon što im, prema Stubljarovim riječima, hrvatska granična policija nije dozvolila odlazak.

Hrvatski granični policajci napravili pregled

Iz vlaka pristiglog iz Zagreba bili su ih, još i tada pune nade i zahvalnosti Sloveniji, a s imenom Njemačke na usnama, čemu su svjedočile kamere RTV SLO, odmah po dolasku smjestili u tri vagona na drugome kolosijeku. A onda ih je opkolila policija i jedini putnik koji je pokušao pobjeći kroz prozor kupea bio je uhićen. Hrvatski su granični policajci napravili pregled i utvrdili da 150 stranaca od 300 putnika nema uvjete za izlazak iz Hrvatske i zbog toga neće nastaviti svoj put u Sloveniju, kazao je Stubljar. 

Vlak za München, koji je u 21.52 trebao iz Zagreba stići u Dobovu, ostao je s hrvatske strane granice jer su Slovenske željeznice odlučile prekinuti putnički promet preko Graničnoga prijelaza Dobova. Njime dnevno prođe šest međunarodnih vlakova u oba smjera. Stubljar je kazao i da je danas do graničnog prijelaza Bregana-Obrežje došlo desetak izbjeglica koji su vraćeni u Hrvatsku nakon što su hrvatski policajci utvrdili da nemaju uvjete za prelazak granice. U popodnevnim satima granični prijelaz Obrežje je nadlijetao jedan slovenski helikopter.

Dva prihvatna centra

Vagone u kojima su smjestili izbjeglice otkačili su po dolasku u Dobavu od ostatka vlaka koji je nastavio put prema Ljubljani. Tri vagona s izbjeglicama su prebacili na drugi kolosjek. - Kupili su karte u Zagrebu i ukrcali se na vlak - kazala je ranije hrvatska policajka Delu. Pretpostavljala je da će one sa svim urednim dokumentima Slovenci pustiti da s vlakom krenu dalje prema Villachu i Zurichu, no to se nije dogodilo.

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova na jugu Slovenije priprema dva prihvatna centra u Brežicama i Črnomelju. Iz njih će izbjeglice voziti u unutrašnjost Slovenije dok će one, koji ne ispunjavaju uvjete, u roku 48 sati vratiti u Hrvatsku, piše Delo. Crveni križ Slovenije je objavio da, po podacima koje dobivaju od kolega iz Hrvatske, u naredna dva dana očekuju dolazak oko 5 tisuća izbjeglica.

Iz slovenske policije ranije su portalu 24.ur kazali su da pozorno prate stanje na granici, ali da još nisu zabilježili nijedan ilegalan prelazak granice. – Ako dođu na granični prijelaz bez dokumenata, vratit ćemo ih – kazala je Vesna Drole iz slovenske Generalne policijske uprave. Peter Skerbiš kazao je da je policija napravila sve preduvjete da dolazak izbjeglica prođe što bolje i da ne budu bez nadzora kada prijeđu granicu. Slovenska policija upozorila je sve koji žele prijeći granicu na Šentilju, Karavankama ili Ljubeju da moraju sa sobom obavezno imati važeću osobnu iskaznicu i putovnicu. Slovenska civilna zaštita je u Brežicama počela postavljati šatore i krevete te pripremati vodu i hranu za izbjeglice koje će doći iz Hrvatske. I Slovenske željeznice su spremne za prijevoz izbjeglica te su u kontaktu s vlastima te hrvatskim i slovenskim željeznicama.

>>Navala na autobuse u Tovarniku, izbjeglice probile policijski kordon. U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica

>>U Hrvatskoj izbjeglice neće ostati. Upućivat ćemo ih prema Sloveniji i Mađarskoj

>>'Sve ću da vas pobijem!' viknuo je dugogodišnji azilant i kamenom pogodio snimatelja Mreže

Komentara 160

KO
kosur
18:37 17.09.2015.

pa i Hrvatska nije trebala nikoga bez dokumenata primiti !!!! Koji k. nije zatvorila granicu sa Srbijom ???

SR
srtuja
18:41 17.09.2015.

A rugali ste se madjarskoj ogradi. Pa nista, vodite ih na more, da produzite sezonu.

Avatar stomih
stomih
18:57 17.09.2015.

Referendum za hitno zatvaranje granice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije