Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurozastupnica

Slovenija izgubila bitku za teran zbog arogancije ministra

teran
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
27.02.2017.
u 14:20

Slovenija je bez potrebe izgubila "bitku za teran" i to zbog tvrdoglavosti ministra poljoprivrede Dejana Židana, kaže slovenska eurozastupnica Patricija Šulin

Slovenija je bez potrebe izgubila "bitku za teran" i to zbog tvrdoglavosti ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji nije pristajao na dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom o tom pitanju, ocijenila je slovenska eurozastupnica Patricija Šulin, izabrana u Europski parlament na listi oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS).

Slovenska bitka za teran u ovoj je fazi izgubljena, a ministar Dejan Židan je djelovao neodgovorno i previše kratkoročno, odbijajući kompromis i predložene razgovore s Hrvatskom, ali i s Europskom komisijom, kazala je Šulin na konferenciji za novinare u Ljubljani, komentirajući odluku Europske komisije o delegiranom aktu po kojemu bi istarski vinari smjeli prodavati svoje vino Hrvatska Istra - teran, unatoč prosvjedima Slovenije i njenoj najavi da je moguća i tužba protiv Europske komisije zbog tog slučaja.

Nije realno očekivati da bi Europski parlament mogao odbaciti Komisijin delegirani akt, a takve najave iz Slovenije su štetne, kazala je Šulin, koja za nastalu situaciju krivi ministra poljoprivrede, koji je i predsjednik koalicijske stranke Socijalnih demokrata (SD) i potpredsjednik vlade.
On je još 2013. godine arogantno odbio pregovarati s Hrvatskom o tom pitanju, a otklonio je i ponuđeni trilateralni razgovor Slovenija-Hrvatska-Europska komisija, kazala je Šulin, ocijenivši da je to pitanje i ustrajnost koju pokazuje jedan od čelnika vladajuće koalicije štetno za zemlju i slovenske interese te da to pitanje Židan koristi za prikupljanje političkih bodova u javnosti.

>> Junckera će u Ljubljani slovenski dužnosnici pitati o arbitraži i teranu

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:18 28.02.2017.

teran je prije svega i isključivo vinska sorta. i slovenija nije imala nikakvo pravo 'zaštiti' teran. zamislite da vi danas zaštitite npr. oblik i veličinu željezničkog praga, tračnica. nije da nisu neki pokušavali, ali... :) ono što nas mora ira i treba smetati, jest činjenica da mi nismo reagirali na vrijeme, kad je slovenija davala zahtjeve za zaštitu! jel vama jasno da su slovenci uz teran zaštitili i neke stvari koje bi nas trebale mučiti, tipa pomurske gibanice, koja je jedno te isto sa našom međimurskom? a 'njihov' je i ajvar'! što ima ajvar sa slovencima? makedonci su tu prvi, a prije njih turci. jel vi vidite bolesnu logiku te unije? prvi nešto napravio, proglasio svojim, drugi, koji još nisu ni članovi kluba, tu nemaju neku snagu reagirati, a kad uđu, prihvatiti moraju postojeće stanje. mi bi trebali početi osporavati ime slovenije, ili bar im zabraniti korištenje naziva istra u svojim proizvodima, kao što grci makedoncima brane upotrebu imena makedonije. budimo jednom hrvati ljudi, sa stavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije