Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komadanje sirije

Bashar al-Assad se priprema na podjelu zemlje

bashar al assad,sirija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.05.2015.
u 08:00

Režimska vojska utvrđuje se na području Alepa, Homsa, Damaska i lučkog grada Latakije

        Nakon gubitka grada Palmire, ISIL kontrolira više od 50% sirijskog teritorija. Četiri godine sirijska se vojska predsjednika Bashara Al-Assada (na fotografiji) gubi bori s teroristima, no polako gubi snagu i ne može više vratiti izgubljeni teritorij. Zbog toga analitičari vjeruju kako je povlačenje iz Palmire, a prije nje i izrazito strateški važnog grada Idliba, nova strategija koju provodi sirijski predsjednik Bashar Al-Assad.

S obzirom na to da je Sirija velika zemlja i njegova vojska u ovim trenucima ne može braniti cijeli teritorij zbog svakodnevnih velikih gubitaka u ljudstvu i naoružanju, režimska vojska utvrđuje svoje snage na oslobođenim teritorijima Alepa, Homsa, Damaska, sve do lučkog grada Latakije. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad svjestan je da više neće moći povratiti izgubljene teritorije unatoč vojnoj pomoći Irana i Hezbollaha te sada sve više razmišlja i priprema se za slučaj da dođe do podjele Sirije, što je sve izvjesnije.

S trenutačnom situacijom na terenu imao bi kompaktnu cjelinu teritorija koji bi bio povezan s istokom Libanona te bi mogao normalno funkcionirati. Najveći prilog toj teoriji jest to što sirijska vojska, dok gubi teritorije Palmire i Idliba uz pomoć Hezbollaha, u isto vrijeme oslobađa područje koji graniči s istokom Libanona, u kojem je pretežno šijitsko stanovništvo.     

Ono što se tvrdilo pune četiri godine, da Sirija može opstati kao država, ali bez sadašnjeg predsjednika Bashar Al-Assada, još uvijek je moguće. Naime, ako SAD i Zapad ispune dugogodišnje obećanje da će naoružavati umjerenu sirijsku oporbu i osposobiti je da postane vojna sila koja bi mogla ratovati i s Basharom Al-Assadom i ISIL-om te ih poraziti, u tom slučaju Sirija će ostati država u cjelini. Jedno je sigurno, mnogo Sirijaca koji su do danas ostali neutralni jer se protive i režimu Bashar Al-Assadu i stvaranju islamske države, pridružili bi se umjerenoj oporbi i željeli da Sirija ostane država kakva je i bila.  

Postoji još jedna, ali potpuno klimava mogućnost da Sirija ostane jedinstvena država. Mogući scenarij koji bi se mogao dogoditi jest da umjerena oporba uspije postići dogovor s režimom Bashara Al-Assada o podjeli vlasti i da ujedine svoje snage u borbi protiv Islamske države i njezinih boraca te dobiju međunarodnu podršku i zračnu potporu koalicije predvođene SAD-om.       

>> ISIL-ova propaganda tvrdi da će džihadisti kroz najviše godinu dana imati nuklearno oružje

>> 'Islamskoj državi mjesečno se pridruži 1000 novih članova'

Komentara 18

DA
damocles
12:25 24.05.2015.

sve dok rusi imaju ratnu flotu na tartusu nemora basar asad brinuti za sebe

JE
jelenka
11:05 24.05.2015.

primitivno je misliti da iran i sijitska milicija moze braniti damask ,alepo homs itd... to nece dozvoliti USA i suniti

VA
Vandall
12:15 24.05.2015.

Žalosno koliko ljudi na ovom portalu je ograničeno ili jednostavno im honorar neda da shvate neke stvari. Pozdrav svim ljudima dobre volje i Sirijo izdrži najezdu ovih monstruma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije