Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloglasni teroristi

Tko financira ISIL? Sav novac ide preko Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
20.11.2015.
u 19:18

Islamska država mjesečno na plaće boraca daje više od 20 milijuna dolara. Obitelj prima plaću i kada džihadist pogine ili bude zarobljen

Islamska država najbogatija je teroristička organizacija čiji godišnji proračun premašuje četiri milijarde dolara. Za razliku od sirijskog režima koji je nakon više od četiri godine ratovanja gotovo pred bankrotom, budžet terorističke organizacije Islamske države svake godine sve više raste. Godine 2014. njezin proračun iznosio je 2,2 milijarde dolara, ali je u samo godinu dana porastao na četiri milijarde dolara. Stoga je logično pitanje odakle se i kako financira ta teroristička organizacija.

Nafta, otmice, umjetnine...

To je pitanje potaknuo i ruski predsjednik Vladimir Putin na skupu G-20 u Antalyi pri čemu je optužio dio zemalja koje okuplja ta ekonomska grupacija da toleriraju financijsku podršku koju njihovi građani donacijama pružaju Islamskoj državi. Putin je neizravno optužio američkog predsjednika Baracka Obamu kao i SAD da svojim saveznicima omogućuju financiranje terorističke organizacije Islamske države.

Naime, kao dokaz svojim optužbama Putin je rekao da posjeduje satelitske snimke koje dokazuju razmjere trgovine naftom Islamske države, koja svoje crno zlato prodaje prije svega u Turskoj i tako zarađuje oko 520 milijuna dolara godišnje. Poznato je da se rezerve izvora nafte u Iraku i Siriji koji su pod nadzorom terorističke organizacije Islamske države procjenjuju na 1,1 milijardu barela. Međutim, više od polovine proračuna Islamske države čini i opljačkani kapital banaka, 1,5 milijardi dolara, na područjima koje je ta teroristička organizacija okupirala.

Između ostalog, godišnjem budžetu te terorističke organizacije pridonosi i trgovina ljudima, otmice i reket, ali i prodaja opljačkanih antikviteta. Također, naplaćuje razne poreze i takse na teritoriju koji drži, “milostinju” i porez za zaštitu nemuslimanskih osoba kojima je određena zaštita. Ono što je najvažnije, sav novac od tih prihoda ide preko banaka u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Isto tako, mnogi bogati šeici, najviše iz zemalja Zaljeva ali i ostalih zemalja, koji imaju vehabijsku ideologiju, financiraju Islamsku državu. Prema pisanju ruskog portala Islam Today, svaki borac Islamske države dobiva plaću koja ovisi o mjestu u kojem se nalazi i dužnosti koju obavlja.

Vječna naknada

Tako obični član Islamske države koji se nalazi u provinciji Anbar dobiva, ako je neoženjen i nema nikoga na uzdržavanju, 490 dolara mjesečno, a ako borac ima obitelj, dobiva i dodatak. U slučaju zarobljavanja ili pogibije borca, isplate njegovoj obitelji se ne obustavljaju.

Prema istraživanju ruskog portala, samo za plaće svojih 30 do 40 tisuća boraca Islamska država mjesečno troši više od 20 milijuna dolara.

>> Hrvatska je otprije u ratu protiv ISIL-a, ali nije na fronti

Komentara 64

Avatar Feniks
Feniks
19:53 20.11.2015.

Tko je dao novac za gradnju džamije u Rijeci? Katar! Tko je po Bosni izgradio na stotine džamija, a nijednu tvornicu? Saudijska Arabija i Katar!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:27 20.11.2015.

Bože što su odvratni, svašta je posijano na ovom planetu..

MA
Manolo46
20:23 20.11.2015.

Financiraju ih ove tri države koje spominjete, a podržava ih ljevičarsko-homoseksualna internacionala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije