Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo Dodiku

'To može dovesti do nestanka Republike Srpske, a ne BiH'

21.10.2010., Banja Luka - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS.
Foto: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
11.04.2015.
u 20:56

Na Dodikove najave da će izglasati deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske oštro su reagirali i Amerikanci i Misija EU

Najave iz vrha Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koju vodi Milorad Dodik, da će uskoro biti donesena deklaracija o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj uzburkala je duhove na političkoj sceni BiH. Nebojša Radmanović, tajnik SNSD-a, objavio je, naime, kako se može očekivati da će 25. travnja na stranačkom saboru biti usvojena deklaracija jer je, kako je rekao, slobodna i samostalna Republika Srpska konačni cilj naroda koji živi u tom entitetu. Na to je reagirao SDA, čiji je potpredsjednik Ramiz Sakić poručio da se radi o secesionističkoj politici koja bi mogla dovesti do nestanka Republike Srpske, a ne do nestanka BiH.

I dok žustre riječi iz tabora najvećeg protivnika SNSD-a na državnoj razini nisu nimalo iznenađujuće, na njih se Radmanović, a pogotovu Dodik, uopće ne obaziru, vjerojatno više pažnje posvećujući reakcijama predstavnika međunarodne zajednice. A te su reakcije prilično burne. "Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zajamčeni su Daytonskim ugovorom. Ni taj sporazum ni Ustav BiH ne daju mogućnost odcjepljenja nijednom entitetu. Takve izjave jedino su u službi rastjerivanja ulagača i uništavanja radnih mjesta", službena je reakcija veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Sličan stav ima i Misija EU u Sarajevu, odakle podsjećaju da su svi politički vođe u BiH, uključujući i Milorada Dodika, prije samo dva mjeseca potpisali izjavu kojom se obvezuju poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

S druge strane, sam autor sporne izjave, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, reakcije veleposlanstva SAD-a i Delegacije EU smatra ishitrenima.

"Svi se utrkuju da osude rezoluciju prije negoli su je uopće vidjeli. Bilo bi pristojno pričekati da se vidi što u toj rezoluciji piše, pa onda eventualno osuđivati. Rezolucijom koju pripremaju tijela stranke SNSD brani Daytonski sporazum kojim su Republika Srpska i njezin narod dobili samostalnost. Sada nam otimaju taj sporazum i već su oteli neke njegove dijelove. Suština rezolucije je da im pokažemo da to tako ne može ići, a pogotovo to želimo naglasiti onima koji misle da u ime srpskog naroda mogu birati njegove dužnosnike", ustvrdio je Radmanović.

Kako kaže, on nema namjeru polemizirati s glasnogovornicima EU i stranih veleposlanstava, a kada rezolucija bude dovršena, kaže, ispast će smiješne reakcije međunarodne zajednice koja RS-u drži predavanja o suverenitetu znajući da BiH nije suverena zemlja. 

>> 'Zločin u Srebrenici bio je najveći udarac srpstvu i kukavičluk' 

>> Dodik o željama Hrvata u BiH: Ne znam zašto svi padaju u nesvijest oko toga

Komentara 186

HL
HV_LAKI102
23:17 11.04.2015.

Mogu samo da zamislim koji bi to bio rat u BiH da sutra pukne.RS mora nestati,milom ili silom,to je cisto zlocinacka tvorevina i nikad mi nece biti jasno kako je svjet napravio takvu gresku i dozvolio im da zadrze onono sto su okupirali i to sve na pragu 21 stoljeca,sramota nevidena.

PL
pero.largo
22:47 11.04.2015.

Muljatoru Dodiku je najbolje da organizira svoju malu državicu u hlačama , pa put pod noge prema Srbiji - nikad BiH nije bila Srbija niti srpska pa nece ni biti u buducnosti , a oni kojima fali Srbija imaju demokratsko pravo da spakiraju kofere i napuste BiH.

Avatar imotska115
imotska115
22:16 11.04.2015.

Bosna je uvik bila Bosna i Hercegovina, a mozda je on i u pravu kad veli da bi RS mogla nestati. Moramo se podsjetiti da je nastala u vrime genocida. Mislim da se nemoze odcijepit bas tako lako od BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije