Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

SAD započeo zračne napade na ISIL: Uništili uporišta jugozapadno od Bagdada

Kurdi,Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.09.2014.
u 09:36

Inače su američke snage tijekom kolovoza izvele 160 zračnih napda diljem Iraka. Tada su ih poduzeli kako bi se zaštitili američki interesi i pomoglo zaštititi iračke izbjeglice te ujedno osigurati infrastrukturu

Amerika je pokrenula prvi zračni napad na snage ISIL-a u okviru nove strategije kojom želi poraziti tu militantnu skupinu, piše BBC. Vojni izvori SAD-a navode da je napad uništio poziciju ISIL-a jugozapadno od Bagdada koja je napadala iračke trupe.

Napad se dogodio u ponedjeljak, pet dana nakon što je Barack Obama izložio plan kojim želi obuzdati, a nakon toga i uništiti ISIL.

Istovremeno, diljem svijeta priprema se široka koalicija protiv militantne islamističke grupe. Džihadistička grupa ISIL izvorno potječe iz Sirije i zauzela je dijelove zapadnog i sjevernog Iraka, trenutno kontrolira velika područja obje zemlje. 

– Zračni napad jugozapadno od Bagdada prvi je u okviru plana širenja napora kojim se nastoji zaštititi naše ljude i humanitarne misije od ISIL-a dok traje irački napad, kao što je prošle srijede istaknuo predsjednik SAD-a – poručeno je iz američkog Centralnog zapovjedništva.

Također je istaknuto da su snage ISIL-a pokraj Sinjara na sjeveru zemlje bile ciljem napada kada je uništeno šest ISIL-ovih napada u nedjelju. Inače su američke snage tijekom kolovoza izvele 160 zračnih napada diljem Iraka. Tada su ih poduzeli kako bi se zaštitili američki interesi i pomoglo zaštititi iračke izbjeglice te ujedno osigurati infrastrukturu. 

>> Obama bez Assada ne može poraziti ISIL

>> Obama treba i Putina u koaliciji

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Alfons_x
Alfons_x
11:07 16.09.2014.

Krivi navod...ISIL ne potječe izvorno iz Sirije, nego je ISIL izvorno stvoren upravo od ovih koji ih danas "napadaju" i njihovih saveznika kako bi srušili legitimnog predsjednika Sirije, Bashara Al Assad. Sirija je jedina zemlja u okruženju uz Iran koja još nije pod izravnim američkim utjecajem, sa zalihama nafte. Borci ISIL-a ne dolaze iz Sirije nego Britanije, Njemačke, čak i sa naši prostora, zatim S.Arabije, Jemena, Turske, sve u cilju rušenja još jedne sekularne države...Sve zemlje u kojima su amerikanci intervenirali su dobile na vlast radikalne islamiste kao svojevrsnu "civilnu upravu" nakon američke vojne intervencije. U Afganistanu su to bili Talibani, koje je SAD obučavao, u libiji al qaida kojima su pomogli doći na vlast zračnim udarima (vjerujem da će to učiniti i sirijskoj vojsci) u Iraku i dijelu Sirije Isil.... koje su također obučavali, opremali i financirali, sjetimo se samo naše ministrice i izjava o prijateljstvu, dok su "prijatelji" klali sirijske Kršćane.

DU
Deleted user
10:25 16.09.2014.

meni ti obračuni na bliskom istoku izgledaju kao američki igrokaz. Prvo daju novce raznim "organizacujama" za promjenu vlasti, a kasnije to ponavljaju sa drugima. Kolo ide u krug, a nemiri su stalni. Prava prilika da Ameri stalno brane demokraciju, odnosno naftu.

BF
brkonja fra brkati
12:10 16.09.2014.

Tako je alfons_x.Sve je točno što si napisao.Još bih dodao da je plinovod koji treba ići iz Irana preko Sirije na Mediteran,još jači motiv od rezervi nafte,zašto globalni cionisti žele srušiti Assada.Naime,oni su htjeli kontrolirati taj energetski pravac , kojiji je trebao krenuti iz Katara prema Mediteranu i opskrbljivati EU.Katar je ionako filijala pod njihovom kontrolom i oni bi bili posrednici u prodaji .A također je bitan još jedan važan cilj geostrateški cilj..Rušenjem Assada i ustoličenjem marionetske vlade pod kontrolom Washingtona,saveznik Irana i Sirije,Hezbollah u Libanonu ,doveo bi se u tešku situaciju i bilo bi ga lakše uništiti.Time bi se osigurao potpuno dominantni utjecaj Izraela na cijelom Bliskom Istoku,koji bi mogao na tom prostoru raditi što želi.Od širenja svojih granica na štetu susjeda pa do otimanja njihovih resursa uz pomoć svojih saveznika u Washingtonu i Londonu.Tako da ciljeva uvijek ima više.Isto je bilo i u Iraku i Libiji.Uz uništenje dvije sređene države išlo se na kontrolu njihovih resursa,ali i Saddam i Gadafi su imali namjeru izbaciti usd iz poslovanja sa naftom.Gadafi je uz to namjeravao uvesti zlatni afrički dinar kao protutežu MMF-u i WB. nego nekoliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije