Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pročišćavaju tlo

SAD nakon 40 godina čisti Vijetnam od bojnog otrova 'agent orange'

Vijetnam nekad
VL
10.08.2012.
u 16:51

Otrov je korišten kao sredstvo koje je trebalo ogoliti drveće vijetnamske džungle, a upotrebljavao se tijekom deset godina

Rat u Vijetnamu završio je padom Saigona 1975., a 37 godina poslije SAD je odlučio početi s raščišćavanjem zagađenja koje je nastalo u tom dijelu svijeta zbog korištenja otrovnog kemijskog spoja poznatog kao "agent orange".

Otrov je korišten kao sredstvo koje je trebalo ogoliti drveće vijetnamske džungle, a upotrebljavao se tijekom 10 godina da bi se uništila šumska skrovišta komunističkih snaga te zagadile njihove zalihe.

Akcija čišćenja započela je u bivšoj američkoj bazi u Danangu, gdje su milijuni litara otrova miješani, skladišteni i na kraju tovareni u zrakoplove koji su ih raspršivali po džungli.

Vijetnamske i američke vlasti akciju čišćenja nazvale su "povijesnom prekretnicom", javlja SkyNews, a američka vlada za projekt će izdvojiti 41 milijun dolara, što će biti dovoljno za smanjenje onečišćenja na 73.000 kubičnih metara tla do kraja 2016. godine.

Čišćenje će se izvoditi iskapanjem zemlje koja će zatim biti zagrijavana na temperaturu koja će biti dovoljna da se dioksin razbije na bezopasne spojeve.

Komentara 7

Avatar comparator
comparator
17:02 10.08.2012.

Dragi moji ovo bi trebalo otvoriti oći svima koji misle da se u ratu može pošteno pobijediti. Upravo suprotno ovaj rat su ameri izgubili ali su zadržali stratešku nadmoć ili ju nisu izgubili. Sila koju upotrebljavaju velike sile nitko ne poziva u Hag i ne sotonizira a akoi da onda tonema posljedica. Pravo jačega postojalo je postoji i ostat će.

MP
Mr.Pravda
17:19 10.08.2012.

to su ovi sta sojim tenkovima provode demokraciju po svijetu,to nije terorizam?umjetnom krizom ubijaju i svoje ljude kamo li ne druge,ljigava politika

SI
silan
17:39 10.08.2012.

protiv komunizma se ne biraju srestva!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije