Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smirivanje tenzija

Rex Tillerson: SAD i Kina zajedno će 'preusmjeriti' Sjevernu Koreju

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.03.2017.
u 21:31

Stanje u Sjevernoj Koreji bilo je u prvom planu, a obje strane ublažile su retoriku koja je prevladavala posljednjih mjeseci. Wang Yi i Rex Tillerson poručili su da će učiniti sve da se izbjegne bilo kakav sukob

Nakon što je u petak u Seulu uoči odlaska u Peking kazao kako je “strateškom strpljenju” SAD-a prema Sjevernoj Koreji došao kraj te kako je vojna intervencija protiv Pyongyanga jedna od opcija, američki šef diplomacije Rex Tillerson jučer je nakon sastanka s kineskim kolegom Wang Yiem ipak malo spustio loptu na zemlju.

– Sjedinjene Američke Države i Kina će raditi zajedno na tome da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja krene “drugačijim smjerom” – izjavio je Tillerson, izostavivši uobičajene kritike na račun Pekinga koji, po njegovu mišljenju, ne čini dovoljno kako bi utjecao na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una. Kina je pak uzrujana Washingtonom, koji od nje opetovano traži da intervenira oko sve naprednijih sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih raketnih programa, što je još jedna u nizu trzavica između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

No kineski je ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao razgovor s Tillersonom kao “otvoren, pragmatičan i produktivan”. Čini se da su dvije strane postigle napredak ili stavile na stranu nesuglasice oko kompliciranih pitanja, barem uoči planiranog summita kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tillerson je nakon sastanka s Wangom bio blaži te je otkrio kako su i Kina i SAD svjesni da razni pokušaji u posljednja dva desetljeća nisu odvratili naoružavanje Sjeverne Koreje.

– Dijelimo zajednički pogled i osjećaj da su tenzije na poluotoku trenutačno jako visoke, da su stvari dosegle opasnu razinu te smo se obvezali da ćemo učiniti sve što možemo kako bi spriječili da izbije bilo kakav sukob – naglasio je Tillerson.

Dodao je kako se s Wangom dogovorio da uvjere Sjevernu Koreju da “promijeni smjer i odustane od razvoja nuklearnog naoružanja”.

– Štogod se dogodilo, moramo težiti diplomatskim sredstvima kao putu prema miroljubivom sporazumu – rekao je kineski ministar, dodavši kako se i on i Tillerson “nadaju da će naći put za ponovno pokretanje razgovora”. Zanimljivo je kako šefovi diplomacije Kine i SAD-a nakon sastanka nisu ništa govorili o “politici jedne Kine”, odnosno jednog od glavnih kamena spoticanja između Pekinga i Donalda Trumpa koji je u kampanji, ali i nakon ulaska u Bijelu kuću, spominjao jačanje odnosa s Tajvanom i moguću promjenu odnosa Washingtona prema politici jedinstvene Kine. U javnosti nije bilo riječi ni o sve češćim incidentima u Južnom kineskom moru i predbacivanju SAD-a kako Kinezi ugrožavaju suverenitet i neovisnost svojih susjeda na tom području.  

>>Trump: Sjeverna Koreja ponaša se vrlo loše

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zg223
18:37 18.03.2017.

pametni su ljudi u sj. koreji.ili ce oruzjem dokazati da su svjetska sila ili ce dobiti sve na pladnju ako se prestanu naoruzavati,za njih win-win situacija..

Avatar Papatest
Papatest
16:54 18.03.2017.

Najbolje da pošalju tajnicu drugog pomočnika sekretara Nato saveza,ta će sve srediti na hrvatsku"slavu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije