Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasljednik Lette

Renzi će biti treći premijer ustoličen bez izbora

matteo renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
15.02.2014.
u 21:54

Renzi bi već u ponedjeljak mogao prisegnuti sa svojim ministrima i zatim zatražiti povjerenje parlamenta. Dakako, traju nagađanja oko imena budućih ministara.

Predsjednik republike Giorgio Napolitano zaključio je večeras konzultacije za sastav nove vlade sa svim parlamentarnim strankama. Nakon ostavke dosadašnjeg premijera Enrica Lette u četvrtak, Napolitano je odmah otvorio konzultacije za sastav nove vlade i kako je kazao večeras nakon njihova zaključenja, bile su ubrzane i učinkovite. Posljednje stranačko izaslanstvo koje je večeras primio Napolitano je ono Demokratske stranke čelnika Mattea Renzija, koji bi na premijerskom mjestu trebao zamijeniti Lettu.

Na tom sastanku Renzi nije bio prisutan, ali je izaslanstvo Demokratske stranke istaknulo njegovo ime kao budućeg mandatara. Napolitano, dakako, nije kazao kome će povjeriti mandat. To će vjerojatno učiniti sutra. Zanimljivo je kako je na čelu izaslanstva pokreta Naprijed Italijo bio njezin čelnik Silvio Berlusconi premda je punomoćno osuđen za korupciju. Berlusconi je kazao kako će njegova stranka biti u konstruktivnoj oporbi, odnosno poduprijet će one mjere nove vlade koji su i u njihovu programu. Matteo Renzi proveo je današnji dan u Firenci, gradu čiji je gradonačelnik, pripremajući listu imena ministara buduće vlade.

Renzi će biti treći za redom predsjednik talijanske vlade koji to postaje bez prethodnih izbora. Posljednji premijer koji je na tu dužnost stupio poslije izbora bio je Silvio Berlusconi koji je pobjedio na izborima 2008. godine. Premijerom je bio do studenoga 2011. godine kada je smijenjen slijedom ekonomske krize s kojom se nije znao ili htio sučeljiti. Tada je, potezima predsjednika republike Giorgia Napolitana, za premijera nestranačke vlade postavljen Mario Monti sa zadaćom iznalaženja izlaska iz ekonomske krize, rezanjem potrošnje i novim mjerama. No, njegovi potezi rušeni su u parlamentu i Monti na koncu nije bio onim spasiteljom nacije kojim je mogao biti, premda je uspijeo usmjeriti Italiju prema izlasku iz krize.

Tako su na početku 2013. godine održani parlamentarni izbori na kojima je pobjedila Demokratska stranka (PD, što je bivša KP) s premijerskim kandidatom Pierluigijem Bersanijem koji je bio i njezinim tajnikom. Bersaniju, dakle pobjetniku na izborima, povjeren je mandat za sastav vlade, ali u svome pokušaju nije uspio. Tako je Napolitano povjerio mandat Enricu Letti, istina članu pobjedničke stranke PD, ali koji ne samo što nije bio njezin premijerski kandidat, već je stvorio vladu široke koalicije u kojoj su, dakle, bili i ministri desnog centra bivšeg premijera Berlusconija.

Lettu je sada s premijerske stolice skinuo Renzi kako bi preuzeo vladu iste koalicije s namjerom da je vodi do konca mandata sadašnjeg parlamenta, dakle do 2018. godine. Po mišljenju Renzija Letta je bio prespor i nedovoljno radikalan u predlaganju promijena.

Dok je Berlusconi smijenjen jer je Italija ekonomski posrtala, a Monti ne samo što je morao podnijeti ostavku, već njegova stranka na izborima prošle godine nije polučila nikakvi rezultat, za vrijeme Lette je nakon četiri godine Italija izašla iz recesije. Prema podacima Eurostata talijanski bruto državni proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju 2013. godine porastao je za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečno razdoblje. Nakon 19 tromjesečja recesije, odnosno BDP s minusom, sada je posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježen rast.

Obama zahvalio Letti na prijateljstvu

Američki predsjednik Barack Obama telefonski je razgovarao s Enricom Lettom i zahvalio mu se na suradnji i prijateljstvu. Obama je telefonirao Letti iz svoga zrakoplova Air Force One na putu iz Washingtona u Kaliforniju.  Letta odlazi sa scene dostojanstveno, bez polemika, premda mnogi potez Renzija ocijenjuju kao nož u leža stranačkom kolegi.

Nakon jučerašnje neopozive Lettine ostavke, Napolitano je otvorio konzultacije s parlamentarnim strankama za sastav nove vlade. Na sastanak s Napolitanom odbili su doći parlamentarci pokreta Pet zvijezda komičara Beppea Grilla i parlamentarci Sjeverne lige. Prvi puta u povijesti talijanske republike predstavnici stranaka ne odlaze na konzultacije sa šefom države. Pet zvijezda i Sjeverna liga odbili su doći na konzultacije, koje su zapravo nepotrebne, jer se već znade kako će Napolitano povjeriti Renziju mandat za sastav vlade. Konzultacije se uvije završavaju s najvećim strankama, pa će u subotu poslije podne u predsjedničku palaču posljednji stići parlamentarci Demokratske stranke. Izaslanstvo neće predvoditi tajnik stranke Renzi. Prije stranke PD s Napolitanom će razgovarati izaslanstvo pokreta Naprijed Italiji na čelu s Berlusconijem. Dakle, osoba, Berlusconi, koja je konačnom presudom osuđena za korupciju ide na sastanak sa šefom države Napolitanom.

Renzi smanjuje broj ministara na 15

Renzi bi već u ponedjeljak mogao prisegnuti sa svojim ministrima i zatim zatražiti povjerenje parlamenta. Dakako, traju nagađanja oko imena budućih ministara. Gotovo je sigurno kako će na čelu ministarstva vanjskih poslova ostati Emma Bonino, a najvjerojatnije će ministricom zdravlja i dalje biti Beatrice Lorenzin (njezina obitelj je podrijetlom iz Pule). Sigurno je i kako će Renzi smanjiti broj ministara na samo oko 15 od sadašnjih 25.

Tko stoji iza Renzija, pitanje je koje si postavljaju građani u kafićima, na tržnicama... Bit će najviše onih, posebno s ljevice, koji će govoriti i koji govore kako iz Renzija stoje industrija i banke. To uvjerenje će učvrstiti nakon prvih poteza Renzijeve vlade. Jer, Renzi namjerava poslušati poslodavce, a ne radnike, odnosno smanjit će poreze poduzećima, a što lijevica tumači kao poklon poslodavcima, a ne kao mogućnost za veći konkurenciju i zaposlenost. Smanjit će državni aparat, a to će opet biti shvaćeno kao smanjivanje broja zaposlenih, a ne kao smanjenje troškova svim poreskim obveznicima. Krajnja lijevica Renzija već naziva produženom rukom industrijalaca ne shvačajući kako bez industrijalaca ne bi bilo ni radnika i zaboravljajući kako su modeli državnog ili radničkog upravljanja tvornicama propali.

Komentara 3

Avatar EU afrodita
EU afrodita
18:27 15.02.2014.

Lettu je podržavao i narod i međunarodna zajednica, imao je i unutrašnju i vanjsku podršku,što se ne može reči za Berlusconija i Montija. Stare marxističke ideje koje je imala lijevica su razlog zašto je Berlusconi tako dugo bio na vlasti, Stare marxističke ideje koje je imala lijevica su razlog zašto je Berlusconi tako dugo bio na vlasti, dok je luzerska lijevica samo kukala i gubila na svim izborima...oni su Renziju najviše podmetali nogu i postavljali mu prepreke, logično, jer su branili svoje privilegije... čak su im bile važnije te privilegije od pobjede na izborima...ali ih je on na kraju uspio sve izdriblati, jednog po jednog

Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:33 16.02.2014.

@Herceg&Hrvatska...ako je istina da je politika umjetnost, kako reče Bismarck, onda je Matteo Renzi - Mozart...a od talenata treba učiti...ja ti savjetujem da proučiš Machiavellija...možda onda budeš nešto razumio. "Svatko vidi kako izgledaš, ali ih malo zna ono što jesi."" Niccolo Machiavelli,"Vladar" (Firenze,1469 - Firenze, 1527)

DU
Deleted user
12:29 16.02.2014.

Pogledajte dobro tu facu i on da vodi nekoga?Svi nasi politicari su bolji od ovoga na fotografiji.Kada taj prica samo malata rukama ,vrti prste i klima glavom u tom cirkusu,Italija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije