Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sultan Erdogan

Puno 'bratskih' poruka, a u BiH je investirao tri puta manje nego Hrvatska

erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.08.2014.
u 14:25

Nije pobijedila samo Turska već i Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje, kaže islamski svijet

Recep Tayyip Erdoğan izabran je za novog turskog predsjednika i već u prvom poslijeizbornom istupu pokazao je da će nastaviti vanjsku politiku koju mnogi opisuju kao neootomansku.

– Danas je pobijedila nova Turska, liderska, napredna Turska. Ali ne samo Turska, danas su pobijedili Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje. Danas su pobijedili Damask, Ramallah, Gaza i Jeruzalem – poručio je Erdoğan.

Trebao dobiti više glasova

Slične poruke "sultan Erdoğan Veličanstveni", kako mu tepaju simpatizeri, upućivao je i da je proslavljao dosadašnje izborne uspjehe. I u tim je situacijama, redovito, Sarajevo i Skoplje svrstavao u isti koš s Kabulom i Gazom. Da nije posrijedi jednosmjeran odnos, dokaz je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je, među prvima, požurio čestitati Erdoğanu na pobjedi. Pri tome ne skrivajući emocije:

– Mislim da je Tayyip Erdoğan zaslužio čak i bolji rezultat s obzirom na sve što je napravio u posljednjih deset godina u Turskoj... Vlada na čelu s Erdoğanom ostvarila je pozicioniranje turske države i nacije na političkoj sceni kakvo je ta zemlja odavno zasluživala. On je vratio ponos muslimanima diljem svijeta – poručio je Izetbegović, kojem politički protivnici već dugo prigovaraju podanički odnos prema Erdoğanu.

Politički folklor

Činjenica je da bez obzira na politički folklor, Erdoğanov „bratski" interes za BiH i muslimane na Balkanu ne prate investicije. Iako je zemlja pod njegovom vladavinom postala ekonomski div, a njezin BDP se za 11 godina uvećao više od 75 posto, balkanske zemlje pa ni BiH od toga nemaju velike koristi. U proteklih 10 godina Turska je u BiH investirala tek 233 milijuna dolara, što je točno tri puta manje od razine hrvatskih ulaganja u BiH. Od 10 glavnih ekonomskih partnera BiH Turska je tek 9. na listi. Uvoz iz ove zemlje u BiH šest puta je manji nego iz Hrvatske.

Ništa veće investicije nisu ni u ostale zemlje regije. Turska je ukupno u Hrvatsku do sada uložila 201 milijun dolara. To je zanemarivo u odnosu na 9,5 milijardi dolara turskih investicija u Rumunjsku ili 4,5 milijardi dolara u Bugarsku.

>>Ece Temelkuran: Pobijedi li Erdoğan, pred Turskom su dramatične promjene

>>Erdogan pobjednik prvih izravnih predsjedničkih izbora u Turskoj

Komentara 24

U1
ursus_1212
15:21 12.08.2014.

Sad čekamo Jasmilu Žbanić da mu kaže : Marš iz Bosne

DJ
djurex
15:57 12.08.2014.

Ili da joj erdogan da tri milijuna kuna da snimi film o tome kako zavrsi zena u turskoj kad ode u setnju a neko iz mase joj vidi gol golcat nozni prst..

Avatar garestrasni
garestrasni
20:12 12.08.2014.

Of sarajeva do kabula I jeruzalrma , previse jje taj zinuo, nema od toga nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije