Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadist iz jezivih videa

Psihoprofil koljača iz Londona: Ubiti protivnika im je kao deratizacija

Jihadi John
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.02.2015.
u 19:42

Psihijatar Torre: Da su psihopati, bio bi to manji problem jer ih ne bi bilo toliko puno

Dan nakon što je otkriven identitet Jihadi Johna, krvnika koji je odrubljivanjem glave smicao taoce ISIL-a u Siriji, njegovi prijatelji, ali i dužnosnici islamskih organizacija, pokušavaju prebaciti lopticu krivnje na stranu britanske policije i sigurnosnih službi. Prema njihovim tumačenjima, upravo je MI5 odgovoran što se Mohamed Emwazi radikalizirao i odmetnuo u redove islamista iako je po odgoju bio običan Britanac srednje klase koji je uoči odlaska u Siriju završio računalstvo na Sveučilištu u Westminsteru.

Turizam i ženidba – krinka

Kako tvrde njegovi poznanici, Emwazi je prvi susret s britanskom obavještajnom službom imao još 2009. kada ga je, tijekom putovanja u Tanzaniju, privela tamošnja policija i nekoliko ga dana, na zahtjev policije iz Londona, zadržala na ispitivanju. Preslušavali su ga tamošnji operatici MI5 jer se vjerovalo kako Emwazi nije u Tanzaniju došao kao turist, što je tvrdio, već je planirao uspostaviti izravne kontakte s islamističkom grupom Al-Shabab. Vraćen je u Britaniju i stavljen pod operativni nadzor.

– Osjećao se kao u kavezu. Neprestano mu je policija bila za vratom – kažu Emwazijevi podanici. Da je razloga za nadzor očito bilo, govori i podatak da je ekipa studenata s kojima se družio u to vrijeme neslavno završila. Trojica su ubijena u Siriji tijekom napada na islamističke grupe, nekoliko ih je u zatvorima, dok jedan sada živi u Sudanu nakon što mu je oduzeto britansko državljanstvo zbog sudjelovanja u džihadu. Sam Emwazi pokušao je 2012. otputovati u Kuvajt kako bi se tamo oženio, no britanska policija zaustavila ga je pri odlasku računajući kako je ženidba samo izgovor za putovanje na Bliski istok kako bi se pridružio islamistima. Nedugo potom, Emwazi je potajno napustio zemlju i pridružio se islamistima. Službenih podataka o njemu nije bilo sve do lani kada se, maskiran, prvi put pojavio u islamističkom videu, na kojem se vidi kako je odrubio glavu ISIL-ovu taocu Jamesu Foleyu.

Teško je shvatiti kako je programer iz zapadnog Londona postao prvi egzekutor džihadista. No, stručnjacima za psihu to nije čudno.

– Moguće je imati kompleksan sociološki identitet pa tako i živjeti uobičajenim zapadnjačkim životom, a istodobno imati proturječan kapsulirani identitet poput svojevrsnog spavača – govori dr. Robert Torre, psihijatar iz KBC-a "Sestre milosrdnice".

Infekcija osobnosti

Za konačnu preobrazbu nije, međutim, potreban okidač jer "infekcija" osobnosti dogodila se puno prije i odluka je davno pohranjena, pa osoba može godinama živjeti pomirena s činjenicom da će drugi identitet aktivirati kad za to dođe trenutak, kad se ćelija aktivira. U zapadnoj civilizaciji takvi pojedinci zapravo participiraju djelomično, usvajaju samo tehnološko-materijalni aspekt, ali ne i kulturu te se osjećaju socijalno izolirani i degradirani. Uz izrazito intenzivno vjerovanje u kojem nema tolerancije, već su oni koji ne vjeruju na jednak način svojevrsna niža vrsta, zato i se i događa toliko okrutnih ubojstava.

Na žrtve zapravo gledaju kao na kukce pa tu nema nikakve empatije, a užasna ubojstva doživljavaju otprilike kao da je riječ o deratizaciji. Emocije imaju prema onima koji su im jednaki, vidimo kako tuguju za, primjerice, umrlim djetetom, bratom i slično – kaže dr. Torre. Naglašava kako ti ljudi nisu psihopati.

– Da jesu, bio bi to blaži problem jer ne bi ih bilo tako mnogo – zaključuje Torre.

>> Objavljena prva fotografija Jihadi Johna - hladnokrvnog ubojice ISIL-a

Komentara 18

Avatar etnaanbama
etnaanbama
20:20 28.02.2015.

Pišu o glupostima a o održanom "HRVATSKI NARODNI SABOR" Zatražena federalizacija BiH radi ravnopravnosti Hrvata ni slova

BA
bajo2
19:59 28.02.2015.

junaka uhvatiti zivog,zatvoriti sa homoseksualcima,snimati i objaviti.njega onda pustiti!

GM
gmarjan5
21:18 28.02.2015.

Odrastao u tuđoj zemlji, dali mu školovanje, prebivalište, hranu i sad on kolje te ljude koji su mu pružili ruku i pomogli u životu. Što reći, sotona od čovjeka. Samo mi je drago da sve to vidi dragi Bog i da će ga pravda stići kad tad. Bože dragi molim Te da se to dogodi. Nisam zlopamtilo ali ovo ne mogu oprostiti i zato Te molim uništi ga u paklu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije