Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVI I SVETI

Prvi puta u povijesti četvorica papa na Trgu sv. Petra

papa Franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.04.2014.
u 15:14

Rim se priprema za kanonizaciju dvojice papa, Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Rim i svijet vidjet će događaj prvi puta u povijesti: dvojicu papa živih i dvojicu svetih, kazao je mons. Liberio Andreatta, predsjednik rimske udruge za hodočasnike (Opera Romana Pellegrinaggi) na današnjoj konferenciji za novinare o pripremama Rima za kanonizaciju dvojice papa, Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Na svečanoj misi koju će predvoditi papa Franjo prisustvovat će i njegov prethodnik Benedikt XVI. Dakle, četvorica papa će biti protagonistima događaja koji će pratiti cijeli svijet.

Potvrđeno je tako, ono što se pretpostavljalo, da bi Benedikt XVI. mogao doći na Trg sv. Petra prisustvovati 27. travnja kanonizaciji dvojice papa, što je također događaj bez premca. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je kazao kako će Benedikt XVI. zasigurno prisustvovati kanonizaciji Roncallija i Wojtyle ako se bude fizički dobro osjećao. To će biti drugi puta, nakon konzistorija na kojem su u bazilici sv. Petra imenovani novi kardinali, da će se Ratzinger pojaviti na jednom službenom događaju.

Inače, papa Franjo će u subotu, uoči kanonizacije Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., primiti ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka. Na Uskrs tijekom obraćanja Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) papa Franjo je pozvao na pomirenje u Ukrajini, odnosno da sve zainteresirane strane uz potporu međunarodne organizacije poduzmu sve napore u sprječavanju nasilja i u stvaranju, u duhu zajedništva i dijaloga, budućnosti zemlje.

Arsenij Jacenjuk (40), ekonomist, je od 22. veljače, poslije bijega predsjednika Viktora Janukoviča, preuzeo premijerski položaj ad interim. Doći će na kanonizaciju dvojice papa, a dan ranije će ga primiti papa Franjo. Na pitanje kako tumačiti taj prijem, otac Lombardi je kazao kako Vatikan ne poziva, već objavljuje održavanje nekog događaja na koji mogu doći svi koji žele. Papa Franjo će primiti neke državnike koji dolaze na kanonizaciju i koji su zatražili prijem.

>> Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. postaju sveci 27. travnja

Komentara 2

Avatar beliorao
beliorao
17:23 23.04.2014.

Dali će zajedno sa Jacenjukom biti i patrijah Filaret ekumenista da se pokloni svom poglavaru

NE
neboiznadzagreba
15:46 23.04.2014.

Premijer Jacenjuk, od nikoga izabran bit će primljen od pape Franje. Tko je intervenirao, američka administracija ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije