Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rečenica u 35. poglavlju pregovora

Šok u Beogradu: Priznanje Kosova vide kao uvjet za članstvo Srbije u EU

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speaks during an interview with Reuters in Vienna, Austria, August 26, 2015. Vucic said on Wednesday there was a 50/50 chance his government would call an early election, though he declined to give his reasons. REUT
Foto: Reuters/PIXSELL
11.10.2015.
u 09:30

Iako se nigdje izrijekom ne navodi priznanje, čitav niz pojedinosti iz nacrta 35. pregovaračkog poglavlja govori o priznavanju Kosova

Rečenica napisana u 35. pregovaračkom poglavlju između Srbije i EU poprilično je šokirala premijera Aleksandra Vučića koji ju je nazvao "jezivom". To poglavlje odnosi se na Kosovo, a u njemu, među ostalim, piše da dijalog u Bruxellesu ubuduće neće voditi Beograd i Priština, već Srbija i Kosovo. Zaključak koji je iz ove, ali i još nekih pojedinosti izvukao Vučić jest da EU u procesu pregovaranja o članstvu od Srbije de facto traži priznavanje Kosova kao samostalne države.

Nacrt toga pregovaračkog poglavlja podrazumijeva da Srbija Prištini na upravljanje preda elektranu Gazivode. Također se navodi kako se ukidaju administrativni prijelazi i uvode pravi granični prijelazi s državnim obilježjima i rampama. Jedna od točaka je i prestanak financiranja i podrške srpskim strukturama unutar Kosova, i to u 29 općina. Tako bi nestale takozvane paralelne institucije vlasti.

Beogradski dnevni list Blic piše kako je "zanimljivo da ova vrsta financiranja ranije nije dovođena u pitanje, čak ni kada je u Bruxellesu dogovarano formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Također, tada ni Gazivode, kojima upravlja Elektroprivreda Srbije i time kontrolira opskrbu strujom i vodom Srba na sjeveru Kosova, nisu bile dio ni jednog sporazuma". Iz svega toga list zaključuje da su u nacrt pregovaračke platforme zapravo ugrađene sve zamke koje je Beograd teškom mukom izbjegavao tijekom dosadašnjih pregovora s EU, a koje jasno vode k formalnom priznanju Kosova.

Šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić sazvao je predstavnike 28 zemalja članica i zamolio ih da konačnoj verziji smjernica za ovo pregovaračko poglavlje sačuvaju neutralnost o pitanju Kosova.

Premijer Vučić u utorak odlazi u Bruxelles gdje će razgovarati s europskom povjerenicom za vanjske poslova Federicom Mogherini. Na tom sastanku bit će i kosovski premijer Isa Mustafa. Vučić je najavio da će odbiti predati Gazivode, a naglasio je kako on račune polaže isključivo svome narodu. "Ako EU postavi Kosovo kao uvjet, ne isključujem mogućnost da se Srbija na referendumu izjasni želi li nastavak toga procesa", kazao je Vučić.

>>Srbija ukinula kontramjere. Vučić: EU je podržala Srbiju, a ne svoju članicu

>>Srbi na sjeveru Kosova slavili, Thaçi: Srbija priznala Kosovo

Komentara 270

DU
Deleted user
09:50 11.10.2015.

Kosovo je neovisno već sedam godina, a Vučić se sada čudi kao da prvi puta čuje za takvo što, a i teško je da će nakon rata na tom području Srbi ikada moći postavljati uvjete kada je Kosovo u pitanju.

BE
berava
09:46 11.10.2015.

Vojvodina takodjer.

NA
navijeke
09:49 11.10.2015.

Reklo bi se, poetska pravda na djelu. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije