Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika tragedija

Potvrđen je uzrok smrti dječaka iz Bregane: Umro je od salmonele u jajima

klinika za infektivne bolesti
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
17.11.2016.
u 22:34

Infekcija salmonelom obdukcijski je potvrđen uzrok smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane i novi korak u policijskoj istrazi ove tragedije. Roditelji i troje djece iz samoborske okolice, podsjetimo, zarazili su se ovom bakterijom konzumacijom jaja uvezenih iz Poljske koja su kupili u trgovačkom centru Kaufland.

Prisutnost salmonele utvrđena je potom u pojedinim jajima preostalima u kući ove obitelji, a pisalo se kako je majka pripremala tortu te da su nakon simptoma povraćanja i proljeva pomislili da su "pokupili" virozu. Međutim, dijete je od posljedica nažalost preminulo, a roditelji i dvije starije sestre su završili na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Liječnici će, ne komentirajući ovu konkretnu tragediju, reći da svaki organizam drukčije reagira na bolest, a da jake simptome bilo koje bolesti sigurno teže podnosi manji i slabiji organizam djeteta nego onaj odraslih.

Prvotna nagađanja o salmoneli kao mogućem uzroku smrti djeteta nakon više od mjesec dana također su sada i potvrđena te je iduće pitanje čija je sve odgovornost. Salmonela u hrani otada je izolirana u više proizvoda u trgovačkim lancima što je bez sumnje stvorilo strah i nelagodu među ljudima, ali i ukazalo na ozbljne propuste u kontroli hrane te se s pravom možemo pitati što plaćamo i jedemo.

> > Obitelj se otrovala salmonelom, dječak umro. Ministarstvo zdravlja: Bakterija nije dokazana u uzorcima jaja

> > Industrija Pivac: s hrvatskog tržišta povučena poljska jaja, kupcima će biti vraćen novac

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
02:45 18.11.2016.

Identificirati beskrupulozne ubojice i kazniti !

CR
crocro
06:52 18.11.2016.

Sve inspekcije na teren. Zadnjih dana samo slušamo vijesti o pojavi salmonele u različitim vrstama hrane u trgovačkim centrima. Koja je to tragedija da dječak umre od salmonele. Zar će mo umirati od salmonele u 21 stoljeću. Gdje da kupimo hranu a da smo sigurni da nećemo nalatjeti na salmonelu. Nadležne inspekcije moraju ulaziti u trgovine i trgovačke centre, uzimati hranu na analize, a to će biti dobra preventiva njima da dobro paze što i od koga uvoze i da li je hrana dobro pregledana. A ako strani isporučivači proizvoda vide da im bez problema proizvodi prolaze u Hrvatskoj, onda ponavljaju s isporukama. Tome treba stati na kraj, zato sve inspekcije neka navale na kontrolu ispravnosti hrane koju nam serviraju trgovački centri.

VL
vlatx
08:00 18.11.2016.

Sada kada se znaju sve činjenice možemo se samo nadati da će se brzo odgovorne što prije smijeniti i na odgovarajući način kazniti i da će konačno inspekcijske kontrole raditi svoj posao na savjestan način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije