Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijsko nasilje

Policajac u 14 sekundi u crnog mladića pucao čak 16 puta

during protests in Chicago, Illinois November 24, 2015 reacting to the release of a police video of the 2014 shooting of a black teenager, Laquan McDonald, by a white policeman, Jason Van Dyke. Van Dyke was charged with murder in the incident. REUTERS/Jim
Foto: Reuters/PIXSELL
26.11.2015.
u 10:49

Na snimci se jasno vidi kako policajac Jason Van Dyke puca u beživotno tijelo crnog mladića Laquana McDonalda koji leži licem prema dolje

Čikaška je policija u utorak objavila videosnimku na kojoj je vrlo jasno vidljivo kako je bijeli policajac ubio crnog tinejdžera Laquana McDonalda.

Neposredno prije objave snimke protiv policajca je podignuta optužnica za ubojstvo. Objavu snimke sudskim je putem zatražio novinar Brandon Smith pozivajući se na pravo da javnost dobije pristup informacijama. Sud je presudio u njegovu koristi i naredio da se snimka morao objaviti do 25. studenoga. Prikazana je dan prije i ubrzo se našla na društvenim mrežama te izazvala vrlo burnu reakciju javnosti.

Snimka traje nešto manje od sedam minuta. Jasno se vidi kako mladić hoda ulicom. Policajcima koji su bili u automobilu činilo se kako u ruci ima nož. Kamera u njihovu automobilu snimila je kako izlaze iz automobila i vade oružje. Laqan se okrenuo prema jednom od njih i u tom ga je trenutku pogodio prvi metak. Pao je na tlo licem prema dolje. Kamera je nakon toga snimila kako policajac puca u njegovo nepomično tijelo više puta. Rezultati obdukcije pokazali su da su u mladića sasuli čak šesnaest metaka. Policajcu Jasonu Van Dikeu trebalo je samo 14 sekundi da isprazni kompletan šaržer svoga pištolja. Drugi policajci nisu pucali. Dogodilo se to 20. listopada prošle godine.

Objava snimke izazvala je masovne i žestoke prosvjede u kojima je intervenirala i policija, koja je uhitila Malcoma Londona, jednog od lidera projekta Black Youth 100, koji se bori protiv ovakvih ubojstava crnih mladića i djece, kojih je u posljednje vrijeme sve više.

>> Missouri: 18-godišnji crnac preminuo nakon sukoba s policijom

Komentara 7

Avatar superhik74
superhik74
14:24 26.11.2015.

Nije pucao nego mu je 16 puta izveo demokraciju. Novinar treba paziti kako pise, Americki policajci nisu nikad u krivu, uvijek su crnci ti koji su krivi, jos od kada su u okovima brali pamuk na plantazama.

Avatar babas
babas
12:48 26.11.2015.

Što reći? Ovo je za rubriku vjerovali ili ne. Brutalno nemilosrdno ubojstvo crnog tinejđera od vjerojatno drogiranog ili pijanog policajca.

RA
ranko75
08:46 27.11.2015.

To su americke slobode.Policajac slobodno pucao, a crnac slobodno poginuo.Nikakvog pgranicavanja slobode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije