Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačni obračun

‘Pešmerge i Iračani uskoro će uništiti ISIL’

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
29.10.2014.
u 21:43

Preko Sirijaca Erdogan očito želi kontrolirati Kurde na tom području...

Nekoliko stotina boraca kurdskih pešmerga i 80 oklopnih vozila s teškim naoružanjem napokon je jučer prešlo tursku granicu te se raspoređuju u gradu Kobaneu. Isto tako, više od 200 boraca slobodne sirijske vojske s teškim naoružanjem ušlo je u Kobane, što je bio uvjet Turske za puštanje pešmerga preko turskog teritorija. Preko Sirijaca Erdogan očito želi kontrolirati Kurde na tom području.

Jača moral vojske

Borba protiv terorističke organizacije koja se proglasila Islamskom državom napokon pokazuje prve konkretne rezultate. ISIL je pretrpio težak poraz u Iraku nakon što je iračka vojska vratila područje Jarof al-Sahr blizu grada Al-Hila koji se nalazi oko 65 kilometara od Bagdada i na taj način nanijeli su težak udarac ISIL-u jer to područje izuzetno je strateški važno za obranu Bagdada. Istovremeno, pešmerge su u Iraku od džihadista oslobodili strateški bitan grad Sunar. Iračka vojska, potpomognuta zračnim udarima SAD–a i koalicije, ušla je u grad Anbar, glavno uporište ISIL-a te u okruženju drži Falluju i Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, te je pitanje vremena kada će i on pasti u ruke iračke vojske. Snage ISIL-a pretrpjele su i velike štete na području oko brane Mosula, gdje je uništena logistička baza. Husein Al-Faris, zastupnik u iračkom parlamentu te član vladajuće iračke šijitske stranke Al-Dawa (misionarstvo) kazao je za Večernji list da je u posljednjih nekoliko dana ISIL pretrpio težak udarac te su iz ofenzive prešli u fazu obrane.

– Iračkoj vojsci puno su pomogli zračni udari koalicije. Najvažnije je da je moral vojske ponovno na visokoj razini i vjerujemo da će uskoro poraziti ISIl i ući u Tikrit i u Falluju – naglasio je Al-Faris.

S Al-Farisom se slaže i njemački stručnjak za Bliski istok Udo Steinbach, koji najavljuje propast Islamske države. Trebalo je neko vrijeme da se snage koje se bore protiv džihadista organiziraju i obuče za rukovanje sofisticiranim oružjem koje je stiglo sa Zapada.

Strah od odmazde

– Dosegnuli smo točku preokreta. Snage ISIL-a imale su do sada na svojoj strani faktor iznenađenja, ali to je vrijeme prošlo. Sada kada je njihov proboj zaustavljen, mnogi će članovi ISIL-a pobjeći iz te organizacije – uvjeren je Steinbach, koji očekuje da će se ISIL uskoro raspasti na nekoliko manjih terorističkih skupina.

S druge strane, stručnjak za terorizam Rolf Tophoven upozorava na još okrutnija postupanja džihadista jer su sada ranjeni, “a uzdrmani boksač još je opasniji”. On očekuje da će se povećati opasnost od napada islamista na teritorijima zemalja iz koalicije koje sudjeluju u borbi protiv ISIL-a.

>>Uhićen 14-godišnji džihadist koji je planirao bombaški napad u Beču

>>Sabina (15) poručila iz ISIL-a: Zadovoljna sam, imaju kečap i Nutellu

Komentara 25

Avatar bandogcro
bandogcro
21:59 29.10.2014.

Ne smije se sada dozvoliti da se predaju, nego treba javno smaknuti svaki član i pojedinac koji je podržavao ISIS. Nema zarobljenika jer če samo postavljati bombe i dalje napadati iz zasjede. Treba ih iskorijeniti do zadnjega!!!!

TA
takitako
06:57 30.10.2014.

isil ne moze da se unisti, ja mislim da ce krscani i drugi poput assada sada imati vise problema,i kurdi isto, ne zaboravimo,tako su rekli iza alkaidu ali samo se povecava otopr muslimana, neki pruzaju otpor kasnije neki prije, alili ja mislim da ce doci taj dan da od 1milijarde.700 miliona ljudi muslimana,barem oni 300 iz bliskog istoka da se uzdignu, kad to ne znam ali hoce, bice jos problema, i kada svi budu mislili gotovo je snjima, oni ce pobjediti vti koji sebe nazivaju muslimanima..a ovo sada sa isil to je samo kao ono da prava "mecka" jos spava (muslimani)

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
22:04 29.10.2014.

Mogu li hrvatski novinari barem pisati i misliti svojom glavom ako to našim "političarima" već nije dozvoljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije