Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon grčkog ''ne''

Pao tečaj eura i cijene dionica na azijskim i europskim burzama

burze
Foto: Reuters/PIXSELL
06.07.2015.
u 09:53

Tečaj eura je u odnosu na dolar pao za 0.4 posto, a 0.5 posto u odnosu na funtu.

Nakon nedjeljnog referenduma u Grčkoj pale su cijene dionica na azijskim i europskim burzama i tečaj eura, javlja BBC.

Tečaj eura je u odnosu na dolar pao za 0.4 posto, a 0.5 posto u odnosu na funtu. Japanski burzovni indeks Nikkei pao je više od 2 posto. Indeks na londonskoj burzi FTSE 100 pao je 1 posto, a pali su i pariški indeks CAC-40 i frankfurtski DAX.

Rizik od ''grexita'' (izlaska Grčke iz eurozone, op.a.) zasigurno se povećao. Na kraju dana pregovori će se nastaviti, međutim, ishod je nesiguran – ocijenio je Philippe Gijsels iz ''BNP Paribas Fortis Global Marketsa''.

U nedjelju je Grčka središnja banka rekla da planira podnijeti formalni zahtjev Europskoj središnjoj banci (ECB-u) za svježu podršku. Strahuje se, naime, da bi da bi grčke banke bez izvanrednog financiranja od strane Europske središnje banke mogle ostati bez novca u nekoliko dana, zbog čega bi vlada potencijalno bila prisiljena izdati novu valutu kako bi isplatila mirovine i plaće. 

Sastanak na kojem bi ECB trebala odlučiti o tome hoće li povećati sredstva za izvanredno financiranje grčkih banaka trebao bi se održati danas.

Podsjetimo, Grci su jučer na referendumu odbili uvjete međunarodnih kreditora za novi program pomoći. Prema konačnom rezultatu, 61,3 posto birača zaokružilo je ''ne'' a 38,7 posto ''da''. Izlaznost je bila 62,5 posto. 

Nakon objave rezultata, tisuće Grka slavilo je na ulicama, a grčki premijer Alexis Tsipras kazao je da su Grci dokazali da se demokracija ne može ucjenjivati.

>> Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao ostavku 

>> Ključni datumi do grčke pat - pozicije s Europskom unijom i kreditorima 

>> Tsipras: Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati!

Komentara 5

AU
aunekustvar
10:56 06.07.2015.

Što ste opali, oli ste kopali..

MA
majeltomoguce
12:17 06.07.2015.

Ono što ja ne razumijem je zašto dionice oštro padaju, a Euro je relativno stabilan - zar ne bi trebalo biti obrnuto??? Pa na udaru je Euro, a vrijednost svjetskih kompanija nema gotovo nikakve veze sa bankrotom Grka - osim eventualno dionica banaka. O čemu se ovdje radi???

DJ
djurex
12:23 06.07.2015.

cuj strahuje se da ce nestat gotovine pa da ce grci poceti stampati svoj novac..pa to im i jest jedini spas..i grcima i hrvatima i svima ostalima..stampati svoj novac bez lihvarskih kamate bankstera i uz realno pokrice a ne iz nicega i bez pokrica u zlatu kao banksteri..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije