Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Skandal u mesnoj industriji: Piletina zaražena smrtonosnom bakterijom?

pilići
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
24.07.2014.
u 09:51

Dvije trećine piletine u maloprodaji u Velikoj Britaniji zaraženo je kampilobakterijom – bakterijom od koje, iako se kuhanjem može ubiti, u toj zemlji godišnje umre 100 ljudi

U Velikoj Britaniji izbio je skandal vezan uz proizvodnju piletine.

Naime, supermarketi Tesco, Sainsbury’s and Marks & Spencer u Velikoj Britaniji pokrenuli su hitne istrage nakon što je list The Guardian otkrio higijenske nedostatke u industriji piletine.

Prema posljednjim podacima, dvije trećine piletine u maloprodaji zaraženo je kampilobakterijom  bakterijom od koje, iako se kuhanjem može ubiti, u Velikoj Britaniji godišnje umre 100 ljudi, javlja The Guardian , a tajne snimke, fotografski dokazi i tvrdnje zviždača razotkrile su kako se neki u industriji piletine, ne pridržavaju strogih higijenskih standarda kako bi se spriječila zaraza mesa tom potencijalno smrtonosnom bakterijom.

Otkriveno je, naime, da dva najveća prerađivača piletine, 2 Sisters Food Group i Faccenda, koje piletinom opskrbljuju Tesco, Asdau, Sainsbury's, Aldi, KFC, M&S i Nando's prilikom proizvodnje koriste sumnjive prakse, što kompanije opovrgavaju.

Grupu 2 Sisters optužuju da su u svoja dva proizvodna pogona piletinu koja je pala na pod više puta vraćali natrag u proizvodnju. Kompanija odbacuje takve optužbe navodeći da je piletina s poda pravilno zbrinuta kao otpad. Optužuju ih i  da su u njihovoj tvornici u Walesu kvarovi doveli do toga da se perje crijeva i iznutrice  materijali visokog rizika u odvojenim navratima gomilaju satima, a da je proizvodnja nastavljena te da zbog drugog kvara vruća voda u tankovima nije očišćena tri dana te da je oko 250.000 ptica nakon klanja prošlo kroz prljavu vodu. Iz kompanije kažu da nisu zaustavili liniju jer su morali u obzir uzeti i dobrobit kokoši koja je u sanducima čekala na klanje, a za incident s prljavom vodom kažu da je bio izoliran, da je trajao samo jedan dan i da su količine bakterije bile provjerene i u granicama normale.

Optužbe su iznijete i protiv Faccende. Jedan zviždač rekao je da su biosigurnosna pravila radi zaustavljanja širenja kampilobakterije redovito zanemarivana od  radnika, što Faccenda odbacuje.

>> Činjenice o Big Macu od kojih će vam se zavrtjeti u glavi

>> Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

Komentara 9

Avatar abcd
abcd
14:08 24.07.2014.

Nikakva steta ako se potruju englezi

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:26 24.07.2014.

Kako su slatki?!

CR
crniohhelo
17:02 24.07.2014.

To nije jos nista samo cekajte kada dodju Americki klorni piceki, onda imamo sigurno piletinu gdje netrebamo dugo cekati na trovanje, samo ti koji sijede u E. Uniji i tajno iza zatvorenih vrata sa Amerikancima raspravljaju o slobodnome trzistu, bolje receno raspravljaju o svojim lobistickima honorarima, koliko dolara ili eura za svaki klorirani picek ce na bankovskim kontima racunima lezati, tu se radi o milijardama, poslovnim milijardama i honorari tih koji su za Americke klorirane piceke su ogromno veliki, steta zdrastvena na ljudima jos veca ali to nikoga ne brine i ne zanima vec ceka ljekovna pfarma industrija da svoje nove lijekove na ljude podjeli, prodaje, tako da jelo sa clorom otrovanih piceka nije vise nikakav problem, piceki su otrovani a mi smo zdravi, posao je posao ljudi nisu pitani i nisu u pitanju, vazno je da Amerika opet prisili ovaj puta ne sa oruzanom moci jer mi EU je veliki prijatelj Amerike, ali isto samo tako dugo dok mi to diktirano od prijatelja iz Amerike lijepo ne potpisemo i hvala jos k tome recemo i mi mozemo poslije ako mislimo te otrovane piceke da ne kupimo ja to je isto moguce samo racune moramo platiti jer to vele i hoceju nasi Americki prijatelji od nas, kod takvih prijatelja zelimo si neprijatelje jer kod tih smo sigurni da svi piceki su tako jako otrovani da netrebamo dugo boli trpjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije