Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Oporba se udružuje – uz pomoć Karića i Ljajića rušimo Vučića

27.04.2016.
u 10:30

U što se oporba nada – od 131 zastupnika kod Vučića je i 30 pridruženih članova i partnera koji nisu previše odani premijeru

Iako su nedjeljni izbori u Srbiji završili premoćnom pobjedom Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića na svim razinama vlasti, to je, prema svemu sudeći, samo prvi korak do konačnog formiranja vlasti u Srbiji.

Naime, prema pisanju srbijanskih medija, stranke koje su prešle izborni prag i ušle u Skupštinu još se nadaju kako bi, unatoč velikoj razlici u broju zastupnika, mogli srušiti Vučića i preuzeti vlast u Srbiji.

Nadu polažu u činjenicu da od 131 zastupnika, koliko je od ukupnog broja od 250 zastupnika osvojio Vučićev SNS, oko 30 zastupnika pripada partnerima i pridruženim članovima poput Karića, PUPS-a, Ljajića, Popovića.

Pomireni nepomirljivi

S tih tridesetak zastupnika, uz zastupnike stranaka koje su prešle izborni prag, moglo bi doći do promjene vlasti i rušenja Vučića i SNS-a. Prethodno bi moralo doći do svađe i potom raskida koalicije SNS-a s partnerima s kojima je izašao na izbore što je, kako se procjenjuje, jedan od planova oporbenjaka koji su ušli u Skupštinu.

Prvi korak prema tome planu napravljen je u izbornoj noći kada je većina oporbenih stranaka nenajavljeno došla u prostorije Republičke izborne komisije (RIK) kako bi provjerila kako se i na koji način broje glasove. Kako se navodi, taj je dolazak pomirio i do sada one nepomirljive koji su proteklih mjeseci razmjenjivali teške riječi i otvoreno iskazivali koliko zapravo jedni s drugima ne mogu.

Nerealni planovi

Taj plan ipak je na vrlo klimavim nogama jer su se neke od stranaka već otvoreno počele nuditi Vučiću za suradnju i moguće sudjelovanje u vlasti. To je prije svega Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji je bio ministar u Vučićevoj vladi i jedan od partnera.

Za suradnju se ponudila i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, koji želi postati ministar financija. Međutim, ta ponuda Šešelja vrijedi samo ako se Vučić bude odrekao EU i okrenuo se Rusiji, što je pak u ovome trenutku gotovo nemoguće s obzirom na dosadašnje opredjeljenje Vučića i korake koji su učinjeni kako bi se što pije započeli pregovori za ulazak u EU.

U međuvremenu i SNS je zatražio novo prebrojavanje glasova jer sumnjaju u način na koji su u zadnji trenutak neke od koalicija prešle izborni prag. Govoreći o mogućim partnerima u vladi, Vučić je u prvim svojim izjavama nakon izbora rekao kako je škrt na pozivima, šaljući jasnu poruku svima, pa i SPS-u, s kojima je usko surađivao proteklih godina.

Ipak, izvjesno je kako će u novoj vladi sudjelovati Savez vojvođanskih Mađara Istvana Pastora koji je s Vučićem već obavio razgovor te je očekivati njegovo sudjelovanja u državnoj i pokrajinskoj vlasti, ali i u nekim općinama. Očekuje se kako će nova vlada biti formirana potkraj svibnja ili početkom lipnja. 

>> Preokret poslije izbora u Srbiji - i Vučić sumnja u izborne rezultate

Komentara 16

Avatar kravata
kravata
12:01 27.04.2016.

Znate bas nas to ne zanima.

TB
taras.buljba
19:56 27.04.2016.

cetnici i ustase dva bratska naroda

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
22:41 27.04.2016.

Ma dajte molim vas - vrlo neozbiljan text. To je kao da napisete da Jadranka Kosor rusi sadasnju vladu HR. To je realno koliko da se Morava uliva u Jadransko more !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije