Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT NAČELNI DOGOVOR

OPEC odlučio smanjiti proizvodnju, cijena sirove nafte na newyorškoj burzi odmah porasla

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.09.2016.
u 23:39

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a kojega nije član.

Zemlje OPEC-a dogovorile su se u srijedu navečer o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.

Kako javlja agencija Bloomberg News, prenoseći izjavu člana izaslanstva, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.000 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 milijuna barela na dan.

To je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u ožujku (32,47 milijuna barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dnevnik Wall Street Journal piše pak da je postignut načelan dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a o potankostima će se raspravljati na summitu OPEC-a u Beču 30. studenog.

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još sudjelovale na tom neslužbenom susretu.

Vijest je odmah potaknula rast cijena sirove nafte na newyorškoj burzi, premda su tržišta očekivala da će se neslužbeni susret u Alžiru završiti bez dogovora.

Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje.

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a kojega nije član.

>> Cijene nafte ispod 46 dolara, fokus na prekomjernoj opskrbi

Komentara 5

AA
aabbcc
10:12 29.09.2016.

Sreca je da nisu svi članovi OPEC-a, jer tada ne bi bilo kraja izrabljivanju i ucjenjivanju kupaca, korisnika radi vece profiti svjetskih tajkuna.

Avatar lvan12
lvan12
00:06 29.09.2016.

Ajmo biti realni... Jedini razlog ovog smanjenja outputa je "osveta" saudijaca prema SAD-u, zbog toga što su senat i kongres pregazili obamin veto na na zakon 9/11kojime se omogućuju tužba protiv saudijaca za 9/11. Saudijci preko 2 godine odgađaju smanjenje proizvodnje i eto baš večeras instantno to odluče smanjiti... je, da...

Avatar nekakav
nekakav
07:47 29.09.2016.

saudijci sad počinju mijenjati stranu. radi novog zakona bit će puno tužbi protiv saudijaca. a ako se sjetimo kolko je libija platila radi jednog aviona iznad škotske, možemo samo nagađati kolku će cifru odrapiti američki sudovi za ovo. tako da da možemo očekivati jednu vrlo dinamičnu godinu koja dolazi. u kojoj će saudijci povući lijepe novce iz amerike, nešto će im sudovi zapljeniti radi očekivanih sudovanja. pa onda ovi počnu naftu prodavati za eure, juane, bilo što a da nije dolar. i uskoro imamo događanje naroda i u saudijskoj arabiji, kao što su bile u svim zemljama koje su se okrenule od amerikanaca. sve u svemu, lijepe nam se godine okreću. iran će za godinu dana biti veći prijatelj saudijcima nego itko ikad. jer te dvije zemlje kontroliraju zaljev.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije