Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužuje obamu

'On je najgori prema novinarima u povijesti'

Barack Obama
Foto: Reuters (Ilustracija)
03.12.2013.
u 08:23

Veteran izvještavanja iz Bijele kuće Bob Franken ocjenjuje da je američka vlast na čelu s Barackom Obamom više neprijateljski nastrojena od svih u povijesti, a stav temelji na problemu s objavom informacija te ograničavanju fotografiranja B. Obame. To nije vladavina nego propaganda, misli Franken

Svaka sličnost s Hrvatskom je moguća i slučajna... Sadašnji stanar Bijele kuće u Washingtonu prema novinarima je neprijateljski nastrojen više od svih u povijesti Amerike – ispovjedio se dugogodišnji dopisnik CNN-a iz Washingtona Bob Franken, a prenio ruski RT.

Franken je govorio o odnosima američkih predsjednika i medija te optužio sadašnju administraciju, oličenu u Baracku Obami, da je najgora. To se očituje, kaže, i u tjeranju neovisnih fotoreportera sa službenih dužnosti, o čemu su govorili i dopisnici Reutersa i Associated Pressa, i uvođenju malog broja "administrativnih" fotografa za snimanje američkog predsjednika, koji onda odabiru fotografije za objavu medijima.

– Dužnosnici u Bijeloj kući blokiraju javnost u neovisnom pristupu najvažnijim funkcijama vlasti – piše u protestnom pismu vodećih news agencija, dok su neki mediji čak pozivali i na bojkot objave službenih fotografija koje dobivaju od Bijele kuće.

No, ova Frankenova kritika zacijelo je i najžešća dosad, s obzirom na to da dolazi od čovjeka koji dobro poznaje rad Bijele kuće, još od Reagana 1980. godine, a i inače je poznat po oštrim komentarima na račun predsjednika SAD-a.

– Upotrijebimo riječ na p, a to je propaganda, kad se radi o Bijeloj kući: vlada, naime, pokriva vladu – ocjenjuje novinarski veteran i dodaje da se to nije trebalo i ne treba događati u SAD-u, ali da "svaki predsjednik dolazi do točke kad mu se novinari ne sviđaju".
– I svaka vlast nastoji manipulirati medijima, s tim da je ova aktualna doista najviše neprijateljski nastrojena – tvrdi Franken.

Objašnjava da je to zato što Bijela kuća taji informacije pokušavajući zataškati novinarima bitna zbivanja, a posebno se loše u tom smislu ponaša ministarstvo pravosuđa, koje, smatra on, prezire novinare.

Inače, organizacija Reporteri bez granica u 2013. SAD je smjestila na 32. mjesto zemalja po medijskim slobodama, dok je Centar za zaštitu novinara u listopadu donio izvješće u kojem se Obami spočitava loš odnos s medijima, kao i sa zviždačima, koje se progoni. Slučaj Edwarda Snowdena to najbolje pokazuje.

Komentara 3

XA
xaron
22:17 03.12.2013.

CNN ? Koja je ovo prica? Obama je postao nepopularan u odredjenim krugovima kada je odbio napasti Iran i Siriju , a pogotovo kad je poceo pregovore sa Iranom i ukinuo im dio sankcija. Obama je izgleda procitao knjige Robertaberta Baera , dugogodisnjeg CIA oprativca koji je bio sef odjeljenja i u Sarajevu.

CA
campa
15:05 03.12.2013.

Nemojte njega zar on nije u službi biranih korporacija za koje mzdušno lobira bez obzira na cijenu koju plačaju građani ne samo SAD.Razotkrite poslodavce.

BA
Bart812
10:52 03.12.2013.

Što reći o njemu koji je odmah na početku mandata prvo omogućio istraživanje na matičnim stanicama embrija?! To mu je bilo najvažnije. Zlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije