Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lider Republike Srpske

Od Dodika digle ruke 
i Srbija i Rusija, EU i SAD slave

Banja Luka 14.10.2009 Administrativni centar Vlade RS Milorad Dodik SNSD i Dragan Covic HDZ BIH na pressu poslije sastanka
Foto: Dejan Moconja/VL
20.11.2014.
u 19:00

Može zagorčavati život vladi BiH vetom jer će imati većinu u Domu naroda

Iako je ponovno izabran za predsjednika Republike Srpske, pozicija Milorada Dodika danas je mnogo teža nego prije prošlomjesečnih izbora u Bosni i Hercegovini.

U proteklih osam godina Dodik je bio neprijeporni srpski lider u BiH. Potpuno je vladao entitetom RS, a njegova stranka predstavljala je Srbe i u državnoj vlasti u Sarajevu. No, rezultati izbora pokazali su pad popularnosti i Dodika, ali i njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pa je danas krajnje upitno hoće li ova stranka sudjelovati u vlasti na državnoj i entitetskoj razini.

Nova pozicija HDZ-a BiH

Dodik je na izborima dobio 17.000, a njegova stranka čak 27 tisuća glasova manje nego 2010. SNSD-ovu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović porazio je oporbeni kandidat Mladen Ivanić, a ispostavilo se da je to tek početak problema za Dodika. Oporbeni blok predvođen SDS-om već je sklopio dogovor o formiranju vlasti na razini BiH s ključnim probošnjačkim strankama, SDA i Demokratskom frontom. Nakon što je jučer sklopio savez sa SDA i DF-om, izvjesno je da će se u uspostavu vlasti uključiti hrvatski pobjednik izbora, HDZ BiH, čime bi priča o formiranju državne vlasti bila zaokružena.

Dodik je bio uvjeren da se to neće dogoditi, a i sam je bio spreman ublažiti svoju nacionalističku retoriku i potpisati sporazum sa SDA. Pri tome se uzdao i u partnerstvo s HDZ-om BiH. Međutim, Dragan Čović trenutačno je u poziciji da se primarno mora brinuti o interesima HDZ-a BiH pa bi, iako nerado, mogao pristati na vlast u kojoj bi Srbe predstavljao blok oko SDS-a, a ne Dodikov SNSD. To će biti izvjestan scenarij ako Dodik ne uspije sačuvati parlamentarnu većinu u RS. Izborni rezultati su takvi da SNSD s partnerima ima tijesnu većinu od 42 zastupnika (ukupno 83) u entitetskom parlamentu. No, neki koalicijski partneri mu okreću leđa pa neće biti iznenađenje ako Dodik ne uspije formirati novu vladu ni u RS.

Sve je manje onih na čiju potporu Dodik može računati. Službeni Beograd ne želi se uplitati u politički rasplet u BiH, EU i SAD priželjkuju njegov pad, a ni Rusija, zbog koje se Dodik i posvađao sa Zapadom, ne djeluje zainteresirano za njegovo spašavanje.

Opstruiranje vlade

Ono što Dodiku ostaje u slučaju da ne uspije sačuvati parlamentarnu većinu u RS jest opstruiranje imenovanja vlade predvođene protivničkim SDS-om. Na državnoj razini, pak, novoj vlasti može zagorčavati život korištenjem nacionalnog veta u Domu naroda, gdje će SNSD vjerojatno osigurati većinu srpskih glasova.

Komentara 49

TA
takitako
19:15 20.11.2014.

entitet srpski u BiH zna da svako priblizivanje sa EU njoj znaci i suoceljavanje sa istinom, a kako eu i zapad zna kako je i sta je cinio taj entitet onda nema ni sumnje zbog cega se zapad njih distanciraa a i zbog cega dodik i entitet zeli da traje jos ovo stanje bez suoceljavanja sa istinom u eu

LU
lucio2
00:22 21.11.2014.

Srbi uvijek malo kaskaju za ostatkom svijeta. I cijela Bosna zbog toga pati.

MA
macoje
19:07 20.11.2014.

bih su unistili cetnici, i dok mu pred nosom cetnici igraju, onaj ministarnovinarcic radoncic hapsi vehabije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije