Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI

Obrana traži oslobađajuću presudu za Ratka Mladića: 'Neselektivno granatiranje Sarajeva je mit'

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.12.2016.
u 17:59

“Optužba da je VRS neselektivno granatirao i gađao snajperima civile u Sarajevu je mit”, ustvrdio je Mladićev odvjetnik

Obrana generala Ratka Mladića zatražila je danas pred sudskim vijećem Haškog suda (ICTY) oslobađajuću presudu za bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za organizirane zločine i progon Bošnjaka i Hrvata tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Mladićev odvjetnik Dragan Ivetić rekao je u završnoj riječi obrane na suđenju Mladiću kako bi “fer bila jedino oslobađajuća presuda”, ustvrdivši da tužiteljstvo ICTY-ja nije ispunilo svoju obvezu i dokazalo Mladićevu krivnju, izvijestili su beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi prošlog tjedna zahtijevalo za Mladića doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve, kao i uvreda za pravdu”.

Mladićev odvjetnik za tužiteljstvo ICTY-ja rekao je da radi “kao da prikriva zločine koje su snage muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića počinile nad stanovništvom Sarajeva”, a Izetbegovića okrivio za izbijanje rata u Sarajevu, podsjetivši na njegove riječi kako je “spreman žrtvovati mir za suverenu BiH”, prenose beogradski mediji.

“Optužba da je VRS neselektivno granatirao i gađao snajperima civile u Sarajevu je mit”, ustvrdio je Mladićev odvjetnik.

On je naglasio da je i jedinog preživjelog svjedoka kojeg je Tužiteljstvo ICTY-ja izvelo tijekom suđenja – Fadilu Tarčin, koja je u vrijeme napada imala 16 godina, teško ranila granata koju su ispalile Izetbegovićeve snage, a ne vojska kojom je zapovijedao general Mladić.

Mladić je, prema riječima odvjetnika Ivetića, više puta zabranio Sarajevsko-romanijskom korpusu da puca ako to nije apsolutno neophodno, poglavito tijekom brojnih primirja, kako bi političarima “dao šansu da pronađu mirovno rješenje”.

Obrazlažući zašto tvrdi da je “mit o granatiranju i gađanju iz snajpera Sarajeva” bio toliko važan, Ivetić je ustvrdio da je muslimanska strana granatirala i snajperima gađala vlastiti narod.

“To je posvjedočio i komandant UNPROFOR-a Michael Rouse koji je u izvješću napisao da na tramvaje u Sarajevu puca ‘tajna muslimanska policija”, rekao je Ivetić.

On je u završnoj riječi kategorično ustvrdio kako nije bilo udruženog zločinačkog pothvata s ciljem teroriziranja stanovništva Sarajeva i ocijenio kao teoriju zavjere tvrdnju optužbe da je general Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i plin.

Odgovore na argumente suprotne strane tužitelji i obrana razmijenit će u srijedu, a prema okvirnom planu Tribunala, prvostupanjska presuda generalu Ratku Mladiću trebala bi biti izrečena do studenoga 2017. godine.

Bivšeg zapovjednika VRS tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012. godine, nakon što je godinu dana ranije uhićen u vojvođanskom selu Lazarevu nakon bijega i skrivanja dugog 12 godina, poslije kojeg je izručen u Den Haag.

Za iste zločine za koje ICTY tereti Mladića, Radovan Karadžić pred ICTY-jem nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

>> 'Ti ljudi su istjerivani užasnim zločinima, masovnim uhićenjima, masakrima, uništavanjem sela'

Komentara 11

Avatar Idler 3
Idler 3
18:16 13.12.2016.

Pa nit nije bilo neselektivno....bilo je vrlo selektivno i precizno...po civilima !!!

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
20:51 13.12.2016.

Srebrenica je njegovo "djelo". Dječacima nudio bombone pred kamerama, a očeve im spremio na masovna pogubljenja. I još je rekao "Osvetili smo se turcima". Dobit će 30-40 godina robije.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
20:09 13.12.2016.

eto i takvi bi u europu.koje svinje od ljudi.koju oni odbranu imaju ni klinjo iz prvog razreda nebi povjerovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije