Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštajni posjet

Obama poručio Nijemcima: Merkel je simbol vjerodostojnosti, čuvajte ju!

Obama Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
17.11.2016.
u 16:45

Obama je Merkel uoči puta u Njemačku nazvao i "vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina".

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u oproštajnom posjetu Njemačkoj, poručio je danas njemačkim građanima da cijene svoju kancelarku.

– Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Nijemci bi ju trebali cijeniti – rekao je američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za javni servis ARD, koji će u cijelosti biti emitiran danas navečer.

Još prilikom posljednjeg Obamina posjeta Njemačkoj u travnju ove godine, američki predsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsjednik. – Svijet će profitirati od njezine konstantne prisutnosti – rekao je tada Obama.

Američki predsjednik trenutačno nalazi u oproštajnom posjetu Berlinu gdje bi ga u kancelarskom uredu u poslijepodnevnim satima i službeno trebala primiti njemačka kancelarka Angela Merkel. Obama, koji je u Njemačku doputovao u srijedu navečer, našao se s Merkel na trosatnoj privatnoj večeri.

Nove globalne zadaće za Merkel

Dolazeći u Berlin u zadnjoj etapi svoje posljednje europske turneje u predsjedničkom mandatu, Obama, po općoj ocjeni, želi istaknuti porasla očekivanja prema njemačkoj kancelarki kao braniteljici demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta nakon izborne pobjede novog američkog predsjednika Donalda Trumpa

Uoči Obamina posjeta svjetski mediji ističu kako se očekuje da bi Merkel u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadaće pa čak i naslov "čelnice slobodnog svijeta", koji je kolokvijalno obično pripadao predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Obama je Merkel uoči puta nazvao i "vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina". Američki predsjednik, koji se na odlasku odlučio da se s Europom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, time ostavlja dojam da ondje želi predati "štafetnu palicu".

Komentara 5

PL
@ploto@
16:57 17.11.2016.

Kome je to on poručio ? Mora se priznati da je Obama u pravu.Merkel je ustrajno vodila Njemačku i EU u propast.Od zaoštravanja sa Rusijom pa do potpunog otvaranja granica useljeničkom migrantskom stampedu.

Avatar superhik74
superhik74
17:26 17.11.2016.

Tako je I Britancima dosao soliti pamet I porucio da ostanu, pa znamo kako je zavrsio Brexit, a svojim Amerima porucio da glasaju za Clinton, pa su ga "poslusali" I glasali za Trump-a. Tako ce i Merkel proci . Niti jedan narod ne voli da mu stranci sole pamet I naredjuju sto trebaju raditi i kako misliti.

AL
Albaniakosovo
17:47 17.11.2016.

Lazljivac ne bi on nju prisluskivo da joj vjerovao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije