navigacija Svijet 2
'kriminalne migrante deportirati'

Pismo muslimanke: Ne prepoznajem svoju Njemačku, Angela, djelujte!

“Kriminalne migrante istoga trenutka treba deportirati”

Foto: Reuters/Pixsell

Napadi na žene u Kölnu malo su nagrizli popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel i njezine koalicije CDU/CSU, no taj pad nije drastičan. Kancelarku i njezin konzervativni blok podržava 37 posto Nijemaca, što je svega dva posto manje nego prošlog mjeseca. Kölnski napadi, s druge strane, nisu drastično povećali popularnost Stranke za Njemačku kojoj je protuuseljenička agenda jedna od temeljnih programskih točaka. 

Dijete gastarbajtera

Njihova popularnost narasla je svega 1 posto, tako da ta stranka sada ima deset posto potpore. Još 31. prosinca kancelarka je u svojoj novogodišnjoj poruci govoreći o migrantima svojim sunarodnjacima poručila da se Njemačka zajedničkim snagama može nositi s izbjegličkom krizom. 

Velik odjek u njemačkoj javnosti izazvalo je pismo koje je u listu Neue Westfälische objavila jedna muslimanka podrijetlom iz Tunisa.

“Želim s vama podijeliti svoju priču. Moji roditelji klasični su gastarbajteri iz sjeverne Afrike. I oni su kao mladi ljudi stigli u Njemačku. Odrasla sam s braćom i sestrama u jednom malom njemačkom gradu. Išli smo u školu koju smo svi uspješno završili. Bio je to težak rad. Za studij sam se sama izborila. Od svojih sam roditelja mogla dobiti samo moralnu pomoć. Pomoći mi nisu mogli čak ni u domaćoj zadaći. Bilo je jako teško i trebalo je imati jak karakter i disciplinu. Ništa se u životu ne poklanja pa tako ni u Njemačkoj”, piše djevojka koja je željela ostati anonimna. 

Osvrćući se na migracijski val koji je u 2015. u Njemačku “donio” više od milijun ljudi, Tunižanka koja je u međuvremenu dobila njemačko državljanstvo piše da joj nedostaje jasan koncept i programi za integraciju tih ljudi.

“Integracija je težak posao. Pitajte sve integrirane”, jasna je djevojka iz Tunisa. Zamjera Njemačkoj što nema jasan zakon o useljavanju i pita zašto Berlin tako dugo ignorira upozorenja da će migracijski val dovesti do velikih poremećaja u njezinoj drugoj domovini.

Povratak rasizma

“Sretna sam što sam njemačka državljanka. Doživljavam se Europejkom i demokratskom građankom”, kaže njemačka muslimanka ističući da Njemačka svim ljudima nudi šanse za uspjeh te je stoga osobito pogađa “kölnska sramota” koja je bacila ljagu na sve muslimane u Europi.

“Ova je godina počela pravom katastrofom. Nepodnošljivo mi je što te kriminalce nisu strpali u prvi zrakoplov i zabranili im da više ikada stupe na europsko tlo. Meni je svejedno jesu li ti “muškarci” izbjeglice, ilegalci ili se ovdje nalaze već dvije godine. Oni ugrožavaju unutrašnji poredak, mir i sigurnost u mojoj demokratskoj Njemačkoj! Oni ne pripadaju ovdje i nikada se neće moći integrirati. Onaj tko ovdje traži zaštitu i novu domovinu te tako velikodušno bude primljen, a s druge strane nema pametnijeg posla od napada na žene i prema njima se odnosi poput zvijeri i monstruma, nije zaslužio da u Njemačkoj ostane ijedan dan. Za mene, kao poreznog obveznika, nedopustivo je da ti kriminalci ostanu ovdje”, piše njemačka Tunižanka, koja se plaši da će, ako Berlin ne reagira, doći do nemira u Njemačkoj i do pojave “svakodnevnog rasizma”.

“Već sada ne prepoznajem svoju Njemačku! Nužno je hitno naći neko rješenje, inače će postati opasno”, zaključuje Tunižanka, kći gastarbajtera.•

>>  'Napadi u Koelnu bili dogovoreni preko društvenih mreža'

>> Izbjeglice dobrovoljno i prisilno napuštaju Njemačku

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (64 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

123
Registracija
 • smile smile

  16.01.2016 u 11:37h

  Lijepo pises djevojko, ali ni rijeci ti ne vjerujem.
  52 75% 17
 • bosanac1951

  16.01.2016 u 11:45h

  Neka ta mala piše svojim zemljacima u raznim državama da ne idu u Njemačku i druge zemlje. Gdje god dođu stvaraju probleme, tuku se, siluju, razbijaju.Sada bi trebalo da Njemačka mijenja svoje zakone prema takvima, kak da ne..Deportacija ako se nisi integrirao u roku 6 mjeseci.Malo će ih se integrirati jer njihov način života je totalno drugačiji nego na zapadu.
  43 78% 12
 • Mirnadob Mirnadob

  16.01.2016 u 11:59h

  U podpunosti podrzavam mladu Tunizanku,svi mi koji smo dosli kao gastarbeiteri u Njemacku,i zaradili nasu mirovino,zelimo samo mir i da bez straha izadjemo na ulicu,i nasa djeca ili unucat.Ovi danas dolaze,da sve uniste sto smo mi zigradili!
  36 92% 3
 • deziderij

  18.01.2016 u 09:29h

  Ona ne prepoznaje "svoju Njemačku" ( kad je prije posvoji ? ) dok većina Njemaca s Merkelicom na čelu ne prepoznaju u što su se uvalili. Pa njima i jest cilj (p)osvojiti i Njemačku i sve krščanske zemlje. Davnašnji je to san islamista. Kad nisu uspjeli s osmanlijskim carstvom i ratovima sad im je prilika s velikim razmnožavanjem. Politika je sljedeća. Oženiti se sa što više krščanki, preobratiti ih na islam ( to je pod obvezno ) i napraviti što više djece koja moraju biti muslimani. U Bosni je naredba da imaju najmanje petero djece - troje za Bosnu dvoje za Hrvatsku. Dugoročno i sigurno u tome će i uspjeti. Ova što piše Merkelici je tek deklarativno i za javnost dok misli što i drugi. Sretno onome tko im vjeruje a nitko sretniji od mene što sam - što dalje od njih.
  0 0% 0
 • aabbcc aabbcc

  17.01.2016 u 18:15h

  Ove izbjeglice če se prije integrisati nego ovi naši gradjani EU- Romi koji ne odustaju. Žalosno niko i ne primiječuje da naši na -10 C, po čitav dan sjede i prose...
  1 100% 0
 • ante_slavonac ante_slavonac

  17.01.2016 u 10:13h

  i naša djeca su pjevala,pisalo se cijelom svijetu zaustavite rat u Hrvatskoj pa to nije naišlo na neki odaziv u evropi a ovo je medijska propaganda
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare