Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Sabotinu

Natpis 'Naš Tito' zasjenio sjećanje na 100. obljetnicu početka Prvog svjetskog rata

Tito
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
25.05.2015.
u 18:50

Upravo s citiranjem natpisa „Naš Tito“, koji su postavili Slovenci, započinje svoj tekst današnji Corriere della Sera.

''Naš Tito'', natpis na brdu Sabotin pokraj Gorice na slovensko-talijanskoj granici (ukinutoj nakon ulaska Slovenije u EU i schengenskih ugovora), dočekao je talijanskog predsjednika Sergija Mattarellu koji je došao tu u nedjelju u povodu sjećanja na 100. obljetnicu početka Prvog svjetskog rata.

Upravo citiranjem natpisa „Naš Tito“, koji su postavili Slovenci, započinje svoj tekst današnji Corriere della Sera.

„Tu smo da odamo počast svim palima“, kazao je Mattarella na mjestu gdje se održala svečanost u povodu uspomene na Prvi svjetski rat, a kojoj su prisustvovali veleposlanici i diplomatski predstavnici u Italiji: Iztok Mirošič (Slovenija), Rene Pollitzer (Austrija), Damir Grubiša (Hrvatska) i Tamas Török (Mađarska). Slovenci su ponovno postavili natpis sjećanja na Tita kako bi provocirali Talijane koji pamte tragediju fojbi, kraških jama u koje su Titovi partizani bacali talijanske stanovnike Istre na kraju Drugog svjetskog rata. Taj natpis, dugačak 100 i visok 25 metara, u čast Titu na gori Sabotin postavili su slovenski omladinci 1978. Vidljiv je iz Italije. Nešto prije ulaska Slovenije u EU, natpis je izmijenjen u SLO, a onda su 2005. godine ponovno vratili ''Naš Tito''. Nekoliko dana poslije natpis je izmijenjen u ''Naš Fido'', zatim u ''Naš Tigr'', da bi se opet vratio u ''Naš Tito''.

Evo, i u Sloveniji se „igraju“ Titovim imenom. U Italiji se njegovo ime spominje uglavnom samo po zlu koje je nanio Talijanima u Dalmaciji, Rijeci i Istri. Prije nekoliko dana u listu Corriere della Sera, u rubrici u kojoj svakodnevno odgovara na razna pitanja čitatelja, komentator i bivši talijanski ambasador Sergio Romano pisao je o Titu. Iznio je kako Tito nije stalno bio Staljinovim saveznikom, već je kasnije postao njegov suparnik. Među pozitivne događaje povezane s Titom uvrstio je da je od jezgri pokreta otpora stvorio Narodnu armiju koja je „zadala mnogo poteškoća njemačkim i talijanskim snagama“ u Drugom svjetskom ratu. Osnovao je federativnu državu koja je bila tampon-zona između dvaju blokova tijekom Hladnog rata te je s egipatskim predsjednikom Naserom i indijskim predsjednikom Nehruom bio na čelu nesvrstanih zemalja, „treće sile“ koja je privukla mnoge zemlje, prije svega iz Afrike i Azije.

No u njegovoj su biografiji „poglavlja koja su mnogo manje pozitivna: nemilosrdno tvrdo tretirao je sve one koji su bili u oporbi, stvorio je policijski režim nadahnut kultom njegove ličnosti, propale su sve njegove reforme čime je na vidjelo došla slabost države“, napisao je Romano, koji dodaje i kako bi bilo nepravedno zaboraviti da je Jugoslavija za njegovo vrijeme imala određenu međunarodnu ulogu. Dezintegracija Jugoslavije započela je poslije njegove smrti, „ali ne možemo očekivati da Jugoslaveni o Titu imaju stajalište kakvo vjerojatno imaju talijanski Istrani, Dalmatinci, Tršćani i Goričani“, piše Romano u Corriere della Sera.

Tito nije jedina kontroverzna ličnost 20. stoljeća, drži Romano i spominje španjolskog generala Franca koji je na vlast došao poslije krvavog građanskog rata. Franco, kao i Tito, izazivaju u njihovim državama kontradiktorne osjećaje. U Valle de los Caidos (Dolina palih) postoji spomen-kosturnica Francu koju pohode njegovi obožavatelji i gdje se održavaju svečane mise na godišnjicu njegove smrti. Postoje državna sredstva za održavanje kosturnice, pa i zaklada Francisco Franco koja promiče, istina diskretno, kult Caudilla. Socijalistička vlada Joséa Zapatera, koja je vodila Španjolsku od 2004. do 2011., dala je maknuti golemi Francov kip u Madridu. No, u španjolskim gradovima ima još ulica s njegovim imenom.

„Nenapisano pravilo, prije svega poslije povratka na vlast Narodne stranke, jest da svi Španjolci, nasljednici jednog ili drugog polja, imaju pravo odavati počast svojim sjećanjima. I to je demokracija“, zaključuje svoj tekst Sergio Romano.

Osobno sam (a budući da se spominje obilježavanje Prvog svjetskog rata) bio austrougarski nostalgičar, što nisam javno mogao iznositi za vrijeme Titove Jugoslavije. Sada se u demokratskoj Hrvatskoj nostalgije za Titom mogu izražavati bez obzira na zlodjela koja je počinio. Titonostalgičare, kao ni franconostalgičare, ne možete uvjeriti da su oni bili diktatori i da su odgovorni za smrt njihovih oponenata. Isto tako, titonostalgičari trebali bi dopustiti drugima da o njemu imaju svoje mišljenje.

>> 'Tito je, kao i Staljin, komunistički diktator'

>> Mesić u Kumrovcu: Borit ćemo se svim sredstvima protiv revizionista

 

Ključne riječi

Komentara 35

MA
Malenkost
06:49 26.05.2015.

Lustracija komunsiticke proslosti. Otvaranje Akta bez postede bilo kog. A to sto to HR ne cini pokazuje koliko je ta drzava - odnosno danasnji politicari preko njihovih obitelji - ukaljana i nesredena. Tito i njegov "Sistem" ce se tek "razotkriti" s opseznom lustracijom. Bez Lustracije nema Buducnosti. Tko skriva tu proslost pravi razdor cijelog drustva. Meni je HR dosta. Nema nikakvih dvojbi: HR je jedina nasljednica YU. Po svemu. Hvala F.T. i HDZu na HR Tvorevini, koja nije u stanju pruziti svojoj populaciji zivot na nivou srednjoevropljana. Jad. Naupstiti tu drzavu cim prije. Jedino to preostaje.

DU
Deleted user
19:14 25.05.2015.

UGOVOR O ODREĐIVANJU GRANICA IZMEĐU KRALJEVINE ITALIJE I KRALJEVINE HRVATSKE TALIJANSKA VLADA I HRVATSKA VLADA želeći odrediti granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Hrvatske u zajedničkoj težnji da se ustanovi teritorijalno uređenje, koje bi bilo siguran temelj za tješnju suradnjuešnju suradnju između obiju država sporazumjele su se u sljedećem: Član 1. Priznaju se kao sastavni dijelovi Kraljevine Italije: kotari Kastav, Sušak, Čabar, a od kotara Delnice jedan dio linijom koja polazi od kote 710 (Biljevina), ide grebenom Starčev vrh, Veliki Tomac, Oštrac, Rogozna i Brloško, stiže do administrativne granice kotara Sušak na vrhu Jelenčić (kota 1106) i zatim silazi visovima brda Gorica, Meč te kotama 623, 424 i 252 na more kod Bakarca, ostavljajući na hrvatskom području općine Hreljin, Dol-Bakarac i Kraljevicu (Kraljevica-Smrika), sa istom lukom i raskrsnicom putova koji tamo vode; - otočić Sveti Marko, otoci Krk, Rab, i oni manji do u visini Jablanca; - svi otoci zadarskog arhipelaga; - područje obuhvaćeno linijom koja polazi od rta Privlaka, dostiže Planinski kanal, slijedi njegovu unutarnju trasu do Novigradskog mora, nastavlja se duž gornje obale spomenutog mora, zahvaća Bukovicu i, stigavši do toka Krke ispod mjesta Pađene, silazi duž rijeke, te se od nje odvaja, tako da obuhvaća cijelo područje Šibenika i Trogira te grad Split, uključivši predgrađe, a isključivši otoke Brač i Hvar; - otoci Čiovo, Drvenik, Šolta, Vis, Biševo, Sv. Andrija, Jabuka i ostali manji koji leže oko njih; - otoci Korčula i Mljet; - kotar koji obuhvaća cijelu Boku kotorsku linijom koja ostavlja obalu na jednoj točki između Cavtata i Vitaljine i penje se prema sjeveroistoku, uključivši Grudu i masiv planine Orjen, dok ne dostigne granicu s Crnom Gorom. Radi jasnoće priložena je ovom Ugovoru karta razmjere 1:750.000. čiji je ona sastavni dio i u koju je unesen tok linije koja razgraničava gore navedena područja. Zaključit će se posebna konvencija za administrativnu upravu grada Splita s predgrađima i Kaštelima, kao i za otok Korčulu. Član 2. Komisija sastavljena od predstavnika talijanske vlade i predstavnika hrvatske vlade pristupit će što prije određivanju granica na terenu između Kraljevine Italije, uključivši Ljubljansku pokrajinu, i Kraljevine Hrvatske. Konačno određivanje granice izvršit će se u duhu pravičnosti, vodeći računa o geografskom položaju, o potrebama ekonomske prirode i o saobraćajnicama. Član 3. Ovaj ugovor stupa na snagu njegovim potpisom. Na osnovi toga su opunomoćenici potpisali ovaj ugovor. Sastavljeno u Rimu u dva primjerka 18. svibnja 1941.-XIX. MUSSOLINI ANTE PAVELIĆ

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
07:23 26.05.2015.

Josip Broz Tito - najveći ratni zloćinac sa ovih prostora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije